Kritiek Faber weersproken door stichting

AMERSFOORT, 30 jan. - De stichting Voedselhulp aan Russen werkt niet samen met Sovjet-organisaties bij het bepalen van de plaatsen waar voedselpakketten en medicijnen zullen worden uitgedeeld.

Dat zegt de bureau-coordinator van de stichting, G. Verschoor.

Verschoor reageert daarmee op uitlatingen van IKV-secretaris M. J. Faber dat de goederen terecht dreigen te komen bij het leger en de KGB, omdat de stichting met de verkeerde Russische organisatie samen zou werken.

Volgens Verschoor heeft een dertigtal mensen telefonisch gereageerd op de uitspraken van Faber. “Wij hebben nagenoeg alle bellers gerust kunnen stellen over de bestemming van hun bijdrage”, aldus Verschoor.

Eind deze week zal een delegatie van de stichting vertrekken naar Moskou om de keuze te bepalen van de districten die op Nederlandse hulp mogen rekenen. De leider van de groep, Van der Perk, heeft vier jaar als handelsattache gewerkt op de ambassade in Moskou.

De stichting zou via brigade-generaal b.d. Steenaard, die deel uitmaakt van het stafbureau van de stichting, afspraken hebben gemaakt met het ministerie van defensie over het inzetten van militairen voor het inpakken van de voedselpakketten. Volgens een voorlichter van defensie is nog geen concreet verzoek ontvangen, maar zal worden uitgegaan “van een positieve grondhouding”.