Kamerlid PvdA botst met fractie over de Golf

DEN HAAG, 30 jan. - PvdA-leider Woltgens heeft zijn fractiegenoot M. J. de Visser schriftelijk gevraagd zich op zijn functioneren in de PvdA-fractie te beraden.

Volgens Woltgens heeft De Visser zich onjuist uitgelaten over de manier waarop de PvdA-fractie eerder deze maand besloot om voor Nederlandse militaire deelname aan het Golfconflict te stemmen. De Visser zou hebben verklaard dat veel fractieleden niet “naar eer en geweten” hebben kunnen handelen.

Gisteravond zei De Visser tijdens een gewestelijke partijvergadering zijn werk voor de fractie tot na het congres van dit weekeinde te schorsen. Woltgens neemt het De Visser kwalijk dat hij de fractiebijeenkomst vier dagen na het beslissende Kamerdebat over de Golf een “non-vergadering” heeft genoemd. Wie dat zegt “neemt behalve zichzelf ook zijn collega's niet serieus”, aldus Woltgens in een verklaring vanochtend. Ook is het onjuist dat de fractieleiding persoonlijke druk zou hebben uitgeoefend op potentiele dwarsliggers. “De Visser miskent de gewetensvolle wijze waarop de overige fractieleden tot hun oordeel zijn gekomen”.

Het Kamerlid werd vorige week door Woltgens om opheldering gevraagd. Maandag kreeg De Visser een brief van de fractieleiding waarin hem gevraagd werd na te denken over de vraag hoe hij “in de toekomst samen met zijn collega's denkt te kunnen functioneren”. Het vervolggesprek van gisteren duurde een minuut: De Visser zei zijn werkzaamheden te schorsen.

Pag. 3: “We zijn de oorlog in gerotzooid”