Israel pakt Palestijn op om spionage

TEL AVIV, 30 jan. - Israel heeft vannacht de Palestijnse activist dr. Sari Nusseibeh uit Oost-Jeruzalem wegens spionage voor Irak voor de duur van zes maanden in administratieve hechtenis genomen.

Volgens een verklaring van het ministerie van defensie wordt deze activist, zoon van de enkele jaren geleden in Jeruzalem overleden Jordaanse ex-minister van defensie Anwar Nusseibeh, ervan beschuldigd “veiligheidsinformatie voor de Iraakse inlichtingendienst” te hebben verzameld en doorgegeven.

Dr. Nusseibeh zou zich bezig hebben gehouden met het schrijven van rapporten over de plaatsen waar Iraakse raketten Israel hebben getroffen en daaraan beoordelingen van het moreel in Israel hebben toegevoegd. Hij zou deze voor Irak bestemde informatie per fax hebben gestuurd naar het PLO-hoofdkwartier in Tunis.

Het is de eerste maal dat in oorlogstijd een Palestijn wegens spionage in administratieve hechtenis is genomen. Volgens Israelische deskundigen zou hij, indien hij wordt voorgeleid, de doodstraf kunnen krijgen. Volgens Dani Naveh, raadgever van minister van defensie Moshe Arens, is Nusseibeh in administratieve hechtenis genomen en niet voorgeleid om de methodes van de Israelische inlichtingendienst geheim te houden.

Voor veel Israeliers is de aanhouding van Nusseibeh als een schok gekomen. Hij staat in het Israelische vredeskamp als gematigd bekend. In het openbaar heeft Nusseibeh zich herhaalde malen uitgesproken voor vreedzame coexistentie tussen een in de bezette gebieden te stichten Palestijnse staat en Israel.

De socialist Efraim Sneh, oud-hoofd van het civiele bestuur van de Westelijke Jordaanoever, oefende vanmorgen scherpe kritiek uit op de tegen Nusseibeh genomen maatregelen. “Als hij schuldig is moet hij worden berecht. In dit geval ben ik tegen administratieve hechtenis.”

    • Menno Steketee