Irak evacueert al zijn Soe-24 bommenwerpers

JERUZALEM- WASHINGTON, 30 jan. - Onder de tientallen Iraakse vliegtuigen die de afgelopen dagen naar Iran zijn uitgeweken zijn alle Iraakse Soe-24 bommenwerpers, het belangrijkste wapen dat kan worden gebruikt bij een Iraakse chemische aanval op Israel, aldus een Israelische bekendmaking.

Irak zou intussen proberen raketlanceerinrichtingen in Iran te kopen. Een zegsman uit kringen van geheime diensten kwam met dit bericht. Iran heeft zich tot dusverre rigoreus gehouden aan zijn verklaarde neutraliteit in de huidige oorlog in het Golfgebied.

De Israelische minister van defensie, Moshe Arens, deelde in de Knesset mee dat de naar schatting 25 Soechoi-bommenwerpers onder de circa 100 toestellen zijn die naar Iran zijn uitgeweken. “Deze toestellen zijn in staat van bases in Irak zonder bij te tanken naar Israel te vliegen, en daarom zagen we ze als een potentiele bedreiging voor Israel”, zei Arens. “Nu ze naar Iran zijn gegaan is dit aspect van het gevaar aanzienlijk verminderd”, voegde hij eraan toe.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder, generaal Thomas Kelly, betwistte overigens Arens' mededeling. “Niet alle bommenwerpers zijn in Iran”, zei hij.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken meldde gisteren van de Iraanse regering nieuwe verzekeringen te hebben ontvangen dat de toestellen in Iran blijven tot de vijandelijkheden voorbij zijn. De Iraanse ambassadeur in Frankrijk, Ali Ahani, wees tegelijk geruchten van de hand als zou Iran een geheim akkoord met Irak hebben gesloten, krachtens hetwelk Irak de vliegtuigen op een later tijdstip zou kunnen inzetten.

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kamal Kharrazi, verzette zich tegen de stelling van de Iraakse president Saddam Hussein in een vraaggesprek met een Amerikaanse journalist dat Iran en Irak het eens waren dat de huidige oorlog een strijd is tussen “gelovigen en ongelovigen”. “Wij geloven dat deze oorlog een zaak is van macht en overheersing, en daarom hebben we de Irakezen veroordeeld”, zei de ambassadeur. (Reuter, AP, AFP)