Internationale aandelenbeurzen blijven richtingloos

ROTTERDAM, 30 JAN. De ontwikkeling van de koersen op de internationale beurzen blijft ongewis.

De beurzen van New York en Tokio hielden elkaar vrijwel in evenwicht bij een nagenoeg prijshoudend koersverloop. Ook de meeste Europese beurzen waren vanochtend gelijkmatig gestemd.

AMSTERDAM De koersen op het Damrak begonnen vanochtend bij kalme handel aan een prijshoudend begin en lieten hier en daar zelfs stijging zien. Op de vloer was wel wat stemmingsverbetering, maar of die zich ook gedurende het verdere verloop van de dag zal kunnen handhaven, werd vanochtend betwijfeld.

De fusie-kandidaten Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank stonden weer in de belangstelling. Nat-Ned blijkt inmiddels al tegen de 15 procent van het uitstaande NMB aandelenkapitaal in huis te hebben. Vanochtend was de koers van NMB onveranderd 44 gulden en daalde NN met twee dubbeltjes naar 56, 30 gulden.

Concurrent en opposant Aegon zag zijn koers met drie dubbeltjes stijgen naar 117, 30 gulden. De koers van de bankencombinatie ABN-Amro trok twintig cent aan naar 34 gulden. Unilever verloor vijftig cent op 144, 60 gulden. Koninklijke Olie steeg naar 126, 40. De CBS-stemmingsindex was tegen 13.00 uur fractioneel hoger op 79, 9.

Ook bij de obligaties heerste in het spoor van de aandelenmarkt een vastere stemming.

NEW YORK Nadat de handel gisteren gedurende het grootste deel van de dag een gelijkmatig koersverloop had laten zien, trokken de koersen tegen het slot aan. Het Dow Jones (industrie) gemiddelde kon daarom eindigen met een winst van 8, 16 op 2.622, 62. De aandelenomzet op de New York Stock Exchange bleef met 155, 7 miljoen stuks evenals de dag ervoor aan de lage kant.

In de namiddag richte de belangstelling zich op ondernemingen in cyclische bedrijfstakken. Onder andere International Paper, Alcoa, General Motors en Bethlehem Steel lieten koersstijgingen zien. Ook in de lift zaten de aandelen van ondernemingen in de gezondheidszorg. De koers van de hamburgerketen McDonald's daalde met 1 dollar naar 263-4 dollar als gevolg van een door de recessie gereduceerde winstprognose. De marktstemming getuigde van voorzichtigheid met een neiging naar de positieve kant. Dit zou echter snel kunnen omslaan indien de ontwikkeling van de Golfoorlog de gemoederen weer laat schrikken.

TOKIO De Japanse aandelen liepen bij een matige beursomzet (van 280 miljoen aandelen) vandaag naar een 0, 2 procent lager niveau. De Nikkei-225-index daalde 50, 51 punten naar 23.409, 61.

Bijzondere belangstelling ging uit naar specialiteiten uit detechnologiesector, zoals Sony, Kyocera en Fanuc. Videospellen-fabrikant Nintendo waarvan de aandelen overigens overwegend op de effectenbeurs van Osaka wordenverhandeld, sprong 700 yen omhoog naar 20.500 yen. De meeste stijgingen ontstonden in de papiersector, bij machinefabrikanten en in farmacie. Aan de verliezende hand waren dit keer banken, financierings- en leasingbedrijven en automobielfabrieken.

LONDEN De Engelse beurs opende vanochtend op hogere koersen dan gisteren. Na dit voortvarende begin trokken vele koersen zelfs nog verder aan. Omstreeks 11.00 uur werd een top bereikt, waarna het koersniveau weer terugliep. Het FT-100-koersgemiddelde was omstreeks 11.15 uur bij 2.127 weliswaar nog op een winst van ongeveer 13 punten, maar vertoonde al een dalende lijn.

Het handelsvolume was iets ruimer dan in voorgaande dagen maar bleef aan de matige kant.

FRANKFURT De openingskoersen waren vanochtend bijna een procent hoger bij kalme handel. De stemming blijft gedrukt en ook vreesachtig wegens mogelijke tegenvallers in de Golfoorlog. In de eerste helft van de morgen bereikte de Dax-30-index bij 1.393 een stijging van ruim 12 punten.

Vanochtend was de belangstelling op de chemiesector gericht, terwijl ook de koersen van banken en van bedrijven in de metaalindustrie aantrokken.

PARIJS Nadat de aandelenkoersen gisteren verlies hadden opgelopen, begon de markt vanochtend voorzichtig aan een herstel. De verbeterde stemming hield stand in de loop van de morgen. Er kwam vraag los onder andere naar Michelin, Peugeot en BSN, terwijl ook Eurotunnel kon aantrekken. De aandelenkoers van deze Brits-Franse Kanaaltunnel-maatschappij is nogal gevoelig voor de rente-ontwikkelingen omdat er op de balans een hoge schuld prijkt waarover veel rente moet worden betaald.

De CAC-40-indice was tegen het middaguur ongeveer 12 punten hoger op 1.576.

BRUSSEL Op de Brusselse aandelenbeurs blijft het kwakkelen. Onzekerheid over het verloop van de oorlogskansen en de mogelijke onaangename verrassingen uit die gevarenhoek weerhouden de meeste beleggers er van de markt te betreden. Olie- en petrochemieconcern Petrofina dat vandaag de bedrijfsresulaten over 1990 bekend maakte, was vanochtend 100 frank hoger op 9.840 frank.