Hoogovens vervolgd voor illegaal lozen

VELSEN, 30 jan. - Het openbaar ministerie in Haarlem zal proces verbaal opmaken tegen het staalbedrijf Hoogovens in Velsen wegens het illegaal lozen van zink en lood in de buitenhaven van IJmuiden.

Hoogovens stelde vorige week Rijkswaterstaat op de hoogte van de verontreiniging. Uit onderzoek bleek dat zonder vergunning werd geloosd, terwijl tevens een lozingsvergunning uit 1986 met 3, 5 ton zink en 0, 5 ton lood (op jaarbasis) werd overschreden. Volgens de officier van justitie van de rechtbank kan per overtreding een miljoen gulden boete worden opgelegd. Hoogovens wijt de lozingen aan een defect van de zuiveringsinstallaties. Het bedrijf heeft negen miljoen gulden voor reparaties uitgetrokken. Voor 1 maart moeten deze zijn voltooid. Verkeer en Waterstaat heeft Hoogovens gesommeerd binnen vier weken een oplossing te vinden.