Grootste ingenieursbureau in ons land; Grontmij breidt uit, koopt twee adviesbureaus

DE BILT, 30 JAN. Het ingenieurs- en adviesbureau Grontmij (1450 medewerkers) wil de ingenieursbureaus Bravenboer en Scheers Holding en IHN Holding overnemen, zo is gisteren bekendgemaakt. Grontmij zou hiermee het grootste ingenieursbureau van Nederland worden.

Volgens een woordvoerder wil Grontmij door de overnemingen “haar dienstverlening richting industrie verbreden”. Nu wordt nog 75 procent van de omzet gemaakt door overheidsopdrachten, 40 procent van de omzet komt uit de milieusector. Alle drie bureaus vinden het een goede zaak om over de overneming te praten, aldus de woordvoerder.

Bravenboer en Scheers in Terneuzen (500 medewerkers met vestigingen in Middelburg, Spijkenisse , Almere en het Belgische Zelzate) houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van procesinstallaties, projectmanagement, constructies, landmeetkunde en informatica. IHN Holding te Groningen (350 medewerkers met vestigingen in Leeuwarden, Emmen, Hengelo, Nieuwegein en Veenendaal) is gericht op de industrie en de bouw. Het is nog niet duidelijk op welke termijn de overnemingen worden beklonken. Ook over het bedrag dat met de transacties is gemoeid valt volgens de woordvoerder nog niets te zeggen.

Grontmij is genoteerd op de parallelmarkt van de Amsterdamse effectenbeurs. Zij heeft naast het hoofdkantoor in De Bilt in elke provincie een vestiging. Het bureau houdt zich bezig met milieu, infrastructuur en landinrichting. Het bedrijf heeft dochtermaatschappijen in Duitsland, Belgie en Engeland. Verder wordt samengewerkt met een bureau in Spanje. De omzet steeg in 1989 van 223 tot 244 miljoen gulden, en de winst van 5, 9 miljoen tot 8, 1 miljoen gulden.