Grondwater van Groningen bevat teveel ammonium

GRONINGEN, 30 jan. - Het grondwater van de provincie Groningen bevat te hoge concentraties ammonium, nitraat, fosfaat en chloorverbindingen.

Uit een onderzoek is gebleken dat bij 95 procent van de metingen, die op 70 plaatsen in de provincie werden gedaan, een hogere waarde ammonium is geconstateerd. De overschrijdingen lopen uiteen van 1 tot 200 keer de kwaliteitsnorm voor drinkwater. Milieu-gedeputeerde J. van Dijk noemt de gemeten gehaltes niet verontrustend. “Over de gehele linie genomen is het de kwaliteit van het grondwater in Groningen beter dan het landelijk gemiddelde. Alleen het ammoniumgehalte zit landelijk op 50-60%.” De oorzaak van het hoge ammoniumgehalte is volgens Van Dijk moeilijk te achterhalen. “Ammonium kan van nature door rottingsprocessen in de ondergrond voorkomen. Het is op zich niet giftig.”