Gemeenten bang voor aanslag op Dodewaard

BEUNINGEN, 30 jan. - Uit angst voor terroristische aanslagen heeft de gemeente Beuningen er bij de Tweede Kamer op aangedrongen de kerncentrale in Dodewaard te sluiten.

Enige dagen geleden drong de gemeente Echteld hier al op aan bij de regering. De gemeente Dodewaard zelf acht sluiting niet noodzakelijk, uitgezonderd de PvdA-fractie in de gemeenteraad, die al jaren aandringt op sluiting.

Het grondgebied van Beuningen ligt pal tegenover de kerncentrale, ten zuiden van de Waal. Echteld ligt op tien kilometer afstand van Dodewaard. De centrale ligt op dit moment een maand stil in verband met de jaarlijkse splijtstofwisseling. Volgens woordvoerders van de gemeenten Beuningen en Echteld “heerst er veel angst onder de bevolking”.

De gemeenteraad van Echteld dringt bij de Tweede Kamer aan op definitieve sluiting van de kerncentrale. Dat was ook de wens van de PvdA en Groen Links in Beuningen, maar deze motie werd gisteren verworpen. Het verzoek aan de Tweede Kamer betreft nu een tijdelijke sluiting van de centrale. “Veel inwoners verkeren momenteel in direct levensgevaar en aan anderen kan onherstelbare geestelijke en lichamelijke schade worden toegebracht. Wij achten het onmenselijk wanneer de centrale straks gewoon weer gaat draaien”, aldus de gemeenteraad van Beuningen.

De periode waarin de kerncentrale zou functioneren, van 1980 tot 1990, is vorig jaar met vijf jaar verlengd. De Gelderse en Zeeuwse milieufederaties hebben in december al gevraagd om sluiting van de centrales in Dodewaard en Borssele.