Foto

AMSTERDAM - De oorlog in de Golf mag geen invloed hebben op de harmonieuze samenleving in Nederland.

Dat stelden vertegenwoordigers van de joodse en islamitische gemeenschap in Nederland gisteravond na afloop van een twee uur durende ontmoeting. Het gesprek werd beschouwd als een “belangrijke stap om het behoud van een tolerante samenleving”, aldus de verklaring. In Nederland bestaan tussen de joodse en islamitische gemeenschap geen problemen, aldus de deelnemers. Tijdens het gesprek is niet over politiek gesproken. “Een oorlog in het buitenland waarbij groepen betrokken zijn die ook in de Nederlandse samenleving zijn vertegenwoordigd hoeft hier niet te worden voortgezet”, zei N. Joeman, secretaris van de koepelorganisatie van Surinaamse moslims in Nederland. Van joodse zijde waren de drie joodse kerkgenootschappen vertegenwoordigd: het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap, het Portugees-Israelitisch Kerkgnootschap en het Verbond van liberaal-religieuze joden. Voorts waren er vertegenwoordigers van het centrum voor informatie en documentatie Israel (CIDI) en van het Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Namens de islamitische gemeenschap namen de World Islamic Mission, de Turks-Islamitische Culturele Federatie, de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland en het moslim informatiecentrum deel aan het gesprek. Het is de bedoeling dat het gesprek op korte termijn wordt voortgezet. F. Ensel van het JMW, dat het initiatief nam tot het gesprek, sloot niet uit dat in de toekomst ook een delegatie van kerkelijke zijde bij de gesprekken wordt betrokken. (Foto Chris Keulen)