Faillissement aangevraagd: Beerschot in acuut gevaar

ANTWERPEN, 30 jan. - De officier van Justitie in Antwerpen heeft de rechtbank gevraagd het faillissement uit te spreken van de eersteklasser Beerschot.

Als volgende week maandag dat verzoek wordt gehonoreerd, betekent dat volgens de huidige reglementen van de Belgische voetbalbond het einde van de vereniging.

De ploeg, momenteel voorlaatste in de competitie, zou dan opnieuw moeten worden opgericht. Bij degradatie begint het nieuwe Beerschot dan in de derde klasse, handhaving dit seizoen zou een plaats in de tweede klasse opleveren.

Gisteren besliste de rechtbank in een kort geding dat twee deurwaarders met onmiddellijke ingang de entreegelden tijdens de thuiswedstrijden kunnen opeisen. Dat gebeurt op verzoek van de vele schuldeisers.

De stichting Beerschot heeft een schuld van ten minste 180 miljoen francs, ongeveer tien miljoen gulden. Daarin is niet begrepen de nog verschuldigde belasting, en een het bedrag van een half miljoen gulden dat nog moet worden betaald aan de clubs RWDM en VK Tienen voor transfers. Verkoop op korte termijn van de activa, inclusief de spelers, zou niet meer dan zes ton opleveren. Tegen Beerschot loopt nog een strafrechterlijk onderzoek in verband met belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Voorzitter Nagels van Beerschot beweert al weken dat hij een geldschieter heeft gevonden die bereid is de schuld te saneren. Tot nog toe heeft Nagels echter telkens geweigerd de naam van de mogelijke financier te noemen. Het ziet er naar uit dat de officier van justitie hem wil dwingen de eventuele sponsor te openbaren.

Degradatie van Beerschot na het uitspreken van het faillissement kan alleen nog worden afgewend als de Belgische voetbalbond het regelement wijzigt. Een studiecommissie van de KBVB buigt zich momenteel over een aanpassing waardoor het mogelijk wordt dat een club die na faillissement wordt overgenomen door een vennootschap of een andere (zelfs nieuwe) club in dezelfde klasse kan blijven. De algemene vergadering van de bond spreekt zich daarover eind juni uit en wanneer men er mee instemt en de affaire rondom Beerschot op dat ogenblik juridisch nog niet helemaal is afgewikkeld kan de club nog ontsnappen aan de degradatie.

Ook bij een andere ploeg uit Antwerpen, de Koninklijke FC, gaat het slecht. Na drie achtereenvolgende nederlagen besloot het bestuur gisteren trainer Dimitri Davidovic te ontslaan. De Joegoslaaf, die anderhalf jaar geleden in dienst trad als opvolger van Georg Kessler, is al de derde oefenmeester die vroegtijdig wordt ontslagen. Koudijzer en Desaeyere gingen hem voor.

De taken bij FC Antwerp, waar Frans van Rooij de lijnen op het veld uitzet, worden voorlopig overgenomen door de Nederlander Jacques de Wit en oud-eerste-elftalspeler Koeckelkoren.