Export M-Oosten weer verzekerd

ROTTERDAM, 30 jan. - De exportkredietverzekering op een aantal door de Golfoorlog bedreigde landen in het Midden-Oosten - waaronder Israel, Nederlands belangrijkste handelspartner in die regio - wordt gedeeltelijk hervat.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van financien vandaag desgevraagd meegedeeld. In verband met de oorlog in de Golf had de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij (NCM) de verzekering van de export naar deze landen op 16 januari volledig opgeschort.

De Kamer van Koophandel Nederland-Israel en de Israelische ambassade in Den Haag hebben de afgelopen dagen topambtenaren van het ministerie van financien, Tweede-Kamerleden en staatssecretaris Van Rooy gevraagd druk uit te oefenen op de minister van financien en de NCM om de maatregelen van 16 januari voor wat Israel betreft terug te draaien.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland-Israel, drs. J. Bons, vindt het niet terecht dat de NCM Israel voor verzekeringen had uitgesloten maar niet Turkije en Egypte. Deze landen zijn volgens hem zo mogelijk meer dan Israel partij in de oorlog tegen Irak en leveren als zodanig voor de NCM op zijn minst net zoveel risico op als Israel.

Bons vindt het bovendien “onlogisch” dat de Nederlandse regering enerzijds Israel dringend verzoekt niet aan de oorlog deel te nemen en anderzijds Israel “in de ban van de oorlog” doet door de exportkredietverzekering te staken. Hij spreekt in dit verband over “een politieke overweging” om de verzekering weer te openen.

Israel is de belangrijkste handelspartner van Nederland in het Midden-Oosten. De waarde van de export naar Israel bedroeg vorig jaar ongeveer 600 miljoen gulden. Op zijn beurt is Nederland de vierde grootste handelspartner van Israel.

Op 16 januari schortte de NCM de dekking op op Bahrein, Israel, Jordanie, Qatar, Saoedi-Arabie, Syrie en de Verenigde Arabische Emiraten. De minister draait deze maatregel nu gedeeltelijk terug. “De betalingsmogelijkheid van die landen blijkt niet te zijn aangetast door de Golfoorlog” aldus de woordvoerder van de minister vanmiddag.

De bewindsman heeft vandaag besloten kortlopende kredietrisico's voor alle genoemde landen weer te verzekeren. De middellang lopende kredietrisico's en de fabricagerisico's blijven onverzekerd. Volgens de zegsman van de NCM betekent dit dat de NCM de export van kapitaalgoederen en van aannemingswerken nog steeds niet verzekert.

    • Geert van Asbeck