DNA-identificatietest

De Nederlandse rechtsstaat is niet in gevaar indien wij van verdachten een bloedmonster vergen om hun betrokkenheid bij een misdrijf onomstotelijk vast te stellen of te verwerpen.

Technisch mindere maar voor ethici acceptabelere varianten (wangslijmvlies, haarwortel) zijn een doekje voor het bloeden van de gekwetste ethiek.

Als een gemaskerde inbreker bij het stelen van een autoradio, geldcassette of een Van Gogh bloedsporen achterlaat dan is de DNA-print daarvan in principe beschikbaar. De lokale politie zal ongetwijfeld per geval noodzaak, moeite en kosten tegen elkaar afwegen.

Als potentieel ten onrechte van een misdrijf beschuldigde hoop ik dat zoveel mogelijk DNA-prints worden vastgelegd.

Indien men verdachten laat meewerken aan sorteerproeven door honden staat het individu lichaamsgeur af. Indien een verdachte door een getuige wordt herkend uit een rij personen stelt de betrokkene tijdelijk zijn uiterlijk ter beschikking van het justitieel onderzoek. Indien nu de DNA-print van bijvoorbeeld een bloed- of spermamonster vergeleken kan worden met een DNA-print verkregen uit enkele druppels bloed van een verdachte dan vergt zulks een zo futiel offer van betrokkene dat ik het verschil met het afstaan van geur, een portret of een vingerafdruk niet zie.

Belangrijker nog dan het aantonen van de eventuele overeenkomst in DNA-print biedt deze geavanceerde indentificatietechniek ideale mogelijkheden justitiele dwalingen te voorkomen. Wij mogen bij de huidige stand van de techniek een dergelijke methode niet ongebruikt laten om niet onnodig risico te lopen onschuldigen op te sluiten.

Wie een individueel autokenteken, sofi-nummer en paspoort accepteert en een vermomming buitenshuis nalaat die zal toch geen bezwaar hebben tegen een optimale identificatietechniek in de bestrijding van de grote maar ook de kleine misdaad? Zijn eventuele DNA-printgegevensbestanden principieel anders dan vingerafdrukdatabanken of een fotoarchief?

Bloed is niet heilig, evenmin zou een vingerprik een aan medici voorbehouden procedure moeten zijn. Enige door instruktie verworven kennis van zaken (ontsmetten, steriele wegwerp-vaccinostyle, vingertop hooghouden en afdrukken, pleister en klaar is kees) bij de betreffende opsporingsambtenaar kan uiteraard nooit kwaad.

    • W. Hissink Muller