VS voorbereid op inzet van uitgeweken vliegtuigen Irak

WASHINGTON-TEHERAN, 29 jan. - De Amerikaanse strijdkrachten zijn volledig voorbereid op de mogelijkheid dat de tientallen Iraakse militaire vliegtuigen die zijn uitgeweken naar het buurland Iran in een later stadium van de oorlog weer zullen worden ingezet.

Dat heeft luitenant-generaal Thomas Kelly, verbonden aan de Amerikaanse generaal staf, gisteren gezegd.

Kelly zei dat de geallieerde luchtmacht niet in staat was geweest de Iraakse vliegtuigen te onderscheppen, omdat ze vertrokken van bases in het midden en noorden van Irak, vanwaar de vlucht naar Iran kort is. Wel zei de generaal dat hij het vertrek van de toestellen beschouwde als bewijs van het succes van de geallieerde luchtaanvallen. Kelly wilde niet uitsluiten dat de Iraakse piloten hun toestellen hebben gebruikt als middel om de strijd te ontvluchten. Kelly zei dat het om tachtig vliegtuigen ging, waarvan zestig gevechtsvliegtuigen van onder meer het type MiG-29, Mirage F-1 en MiG-25. Daarmee hebben ze “het puikje van hun luchtmacht uitgeschakeld”, aldus Kelly. Eerder noemden Britse militaire functionarissen al een getal van meer dan honderd militaire en burgervliegtuigen die naar Iran zouden zijn uitgeweken.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken herhaalde gisteren ervan overtuigd te zijn dat Iran zal vasthouden aan de neutrale positie die het tot dusver heeft ingenomen in de oorlog in de Golf. De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Kamal Kharrazi, heeft bij Irak geprotesteerd tegen de landing van Iraakse vliegtuigen in Iran. Hij heeft secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties laten weten dat Teheran de vliegtuigen confisqueert. Iran heeft verder een protest overhandigd aan de Iraakse zaakgelastigde in Teheran. Het dagblad 'Teheran Times' schrijft vandaag dat de Iraanse neutraliteit in de oorlog niet ter discussie staat.

Irak liet vanmorgen via de radio weten dat het sinds gisteravond zes geallieerde 'luchtdoelen' had neergeschoten en dat Scuds waren afgeschoten op doelen in Israel en Saoedi-Arabie. De zender berichtte verder dat een aantal van de gevangen genomen geallieerde piloten en navigators gewond zijn geraakt door de nog steeds onverminderd doorgaande luchtaanvallen op doelen in Irak. Voorts werd gedreigd dat Irak “strategische wapens” zal inzetten om een einde te maken aan de oorlog. Aan geallieerde zijde is gemeld dat een Amerikaanse Harrier is neergeschoten, het eerste verlies van een geallieerd vliegtuig in drie dagen. (AP, Reuter)