Voetbalrel met Tapie heeft politieke achtergrond

PARIJS, 29 jan. - Bernard Tapie stapt op als voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille, vorig jaar kampioen van de Franse competitie.

Tapie kondigde dat gisteravond aan nadat hij voor twaalf maanden ( waarvan vier voorwaardelijk) was geschorst wegens belediging en bedreiging van scheidsrechters. Direct na de uitspraak van de disciplinaire commissie van de Franse voetbalbond dreigden de spelers van Olympique met een staking.

De commissie veroordeelde de algemeen directeur van Olympique, Jean Pierre Bernes tot zes maanden schorsing en ex-directeur Claude Bez van de voetbalclub Bordeaux tot 50.000 francs boete wegens 'ernstig gebrek aan sportieve moraal'. Bez mag bovendien drie jaar lang geen officiele functie in het Franse voetbal meer vervullen als de voetbalbond de straffen van de disciplinaire commissie bekrachtigt.

De commissie die in maart vorig jaar werd geinstalleerd naar aanleiding van de vele schandalen in het Franse voetbal, boog zich over een reeks van beschuldigingen, deels afkomstig van Bez, dat Olympique tijdens het seizoen l989-'90 spelers van vier andere clubs had omgekocht om het begeerde kampioenschap binnen te halen. De commissie spreekt geen oordeel uit over deze affaires. In het geval van Tapie volstond de commissie met de uitspraak dat deze 'scheidsrechters heeft beledigd, verbaal bedreigd en geintimideerd.'

Bij Olympique wordt achter het optreden van de disciplinaire commissie tegen Tapie een politieke machinatie vermoed. Voorzitter Andre Soulier van de commissie is lid van de Parti Republicain, die in 1992 bij regionale verkiezingen in Zuid-Frankrijk zware kandidaten in het veld brengt tegen Tapie, die lid is van de socialistische partij. Maar belangrijker is waarschijnlijk dat het Franse voetbal-establishment korte metten probeert te maken met de man die zijn eigen regels in het voetbal wilde invoeren.

Tapie, een man met veel vrienden maar nog meer vijanden, is aangepakt wegens beledigingen en bedreigingen aan het adres van scheidsrechters. Dat is een gevoelige plek omdat de miljonair van Marseille eerder dit jaar door de UEFA is gestraft nadat hij de Belgische scheidsrechter Van Langenhove verdacht had gemaakt omdat deze een ongeldig doelpunt van Benfica in een Europa-Cupfinale tegen Oympique had goedgekeurd. De bedreigingen en beledigingen van Tapie aan het adres van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd Marseille-Auxerre ( 8 november 1989) zijn voor de commissie 'niet verenigbaar met het gedrag van een leider van een club van hoog niveau'.

De vraag is nu of de Franse voetbalbond achter de disciplinaire commissie blijft staan als Olympique in staking gaat, de competitie ontregeld wordt en het Franse nationale elftal de beste spelers uit Marseille zal moeten missen. Spelers en supporters van Marseille staan vierkant achter Tapie die voor zijn vertrek 'uit deze wereld' (van voetbaldiscipline) eerst rustig naar een opvolger wil zoeken en daarmee de nodige opties open houdt.

    • Jan Gerritsen