Toyota bezuinigt om winst van '90 te kunnen evenaren

TOKIO, 29 JAN. Autofabrikant Toyota, Japans meest winstgevende onderneming, moet bezuinigen.

Het heeft zijn zijn managers opgedragen de administratieve kosten terug te brengen. De nieuwe zuinigheid bij Toyota treft geen vitale geldstromen, zoals salarissen, investeringen of research. Uitgaanskosten, reiskosten en dergelijke vallen wel onder de nieuwe maatregel.

De woordvoerder van Toyota Okabe weigert een streefpercentage van tien procent voor de kostenvermindering te bevestigen dat is genoemd in de Nihon Keizai Shijbun, Japans toonaangevende financiele dagblad. Ook staat Toyota volgens Okabe geen totaalbedrag voor ogen. Maar volgens de Nihon Keizai Shimbun streeft Toyota een besparing na van 20 miljard yen (240 miljoen gulden).

Volgens de woordvoerder is de maatregel niet ingegeven door de Golfcrisis en de nu uitgebroken oorlog. “Er ligt een hele simpele reden aan ten grondslag”, aldus Okabe, “Toyota heeft zich tot doel gesteld dit begrotingsjaar, dat in juni afloopt, de recordwinst van vorig jaar evenaren. Dat was 730 miljard yen (8, 8 miljard gulden). De bedrijfsomstandigheden zijn echter veranderd. De markt is een stuk flexibeler geworden en daarmee een stuk onvoorspelbaarder. Ook voelen we de invloed van de stijging van de yen ten opzichte van de dollar.”

De koersstijging tast niet alleen de winsten in dollars aan, ook heeft die Toyota genoopt tot een prijssstijging van zijn produkten op de Amerikaanse markt.

Het nieuwe beleid van Japans meest winstgevende bedrijf om op de kleintjes te gaan letten betekent een kentering in de Japanse bedrijfsvoering. Die werd de laatste jaren gekenmerkt door een het-kan-niet-op mentaliteit temidden van een vanzelfsprekend geworden economische groei. De val die Tokio's beurs vorig jaar heeft doorgemaakt, heeft deze euforie een beetje getemperd. Jarenlang was de uitgifte van aandelen de meest voor de handend liggende methode om aan geld te komen. Toyota heeft in de afgelopen jaren zo goed geboerd op de beurs dat het zich heeft opgewerkt tot een financiele grootmacht die wel als de Toyotabank wordt omschreven.

Reden tot echte ongerustheid voor het Japanse bedrijfsleven is er nog niet. Volgens het Economisch Planbureau bevindt Japan zich momenteel in de 50ste maand van onafgebroken economische groei, de op een na langste expansieperiode in de geschiedenis van Japans naoorlogse economie.

    • Elbrich Fennema