Tempeleers willen optocht met carnaval, ondanks Golf

MAASTRICHT, 29 jan. - Limburgs oudste carnavalsvereniging de Tempeleers in Maastricht heeft in een brief aan alle scholen opgeroepen het carnaval dit jaar ondanks de Golfoorlog gewoon te laten doorgaan.

“Als wij nu rigoureus elke uiting van levensvreugde stoppen en een voor de geestelijke volksgezondheid zo goed gebeuren afgelasten, zal in de komende jaren carnaval onder zeer zware druk komen te staan van ieder element dat zich, onder welk soort motief dan ook, het aureool bewogenheid omhangt”, aldus de Tempeleers in hun brief. Volgens de Tempeleers zijn de televisiemakers er de oorzaak van dat de emoties rond de Golfoorlog dusdanig worden opgeklopt dat “velen nu menen dat carnaval vieren niet kan.”

In Limburg is grote onenigheid ontstaan nadat vorige week de overkoepelende organisaties van carnavalsverenigingen besloten de optochten niet te laten doorgaan. Veel verenigingen, waaronder Jocus in Venlo, hebben inmiddels besloten zich niks van dat besluit aan te trekken.

In Susteren heeft het hoofd van de politie, die zelf ooit prins carnaval was, gezegd dat de optochten een doelwit kunnen worden van terroristische aanslagen en dat ze daarom moeten worden afgelast.

In Bergen op Zoom stelt de politie een onderzoek in naar een dreigbrief, die prins carnaval K. Damveld heeft gekregen van de 'Verontruste en sympathiserende jongeren Israel', om de optocht niet te laten doorgaan. Of de optocht doorgaat laat men afhangen van de ontwikkelingen in de Golfoorlog.