Staking en aanslagen: solidariteit met Irak

RABAT, 29 jan. - Een een-dagsstaking uit solidariteit met Irak heeft gisteren het openbare leven in de meeste steden in Marokko stilgelegd.

De staking was georganiseerd door de belangrijkste drie vakbonden. De actie werd stilzwijgend gesteund door de Marokkaanse regering, die formeel deel uitmaakt van de anti-Iraakse coalitie.

De regering had de bevolking in een communique opgeroepen “deze dag van solidariteit met het Iraakse broedervolk in acht te nemen met terughoudendheid, discipline en verantwoordelijkheid”. In de belangrijke steden Casablanca, Rabat, Fes en Marrakech hielden de meeste banken, winkels en fabrieken hun deuren gesloten.

De publieke opinie in Marokko lijkt duidelijk op de hand van Saddam Hussein, maar de Marokkaanse regering had steeds geweigerd toestemming te verlenen voor een pro-Iraakse demonstratie. Marokko heeft 1.500 militairen geleverd voor de multinationale strijdmacht tegen Irak.

Griekenland, de Filippijnen en Turkije zijn gisteren en vandaag opgeschrikt door bomaanslagen die volgens plaatselijke veiligheidsfunctionarissen verband houden met de oorlog in de Golf.

In Athene schoten onbekenden, vermoedelijk leden van de linkse groep '17 november', vanochtend een granaat af op een kantoor van de Britse oliemaatschappij BP. Gisteren waren al aanslagen gepleegd op twee Amerikaanse instellingen. Niemand raakte gewond. Volgens de politie heeft de groep '17 november' in de Golfoorlog de kant van Saddam Hussein gekozen en is zij verantwoordelijk voor zes bomaanslagen die zijn gepleegd sinds het begin van de oorlog.

Voor het Franse consulaat en twee gebouwen van Amerikaanse instellingen in de Turkse stad Izmir ontploften vanmorgen drie bommen die aanzienlijke schade aanrichtten. Een voorbijganger werd verwond door rondvliegend glas. Afgelopen week hadden al meer bomaanslagen plaats in Turkije, onder andere in de steden Istanbul en Adana. De meeste aanslagen zijn opgeeist door de linkse beweging Dev Sol.

In de Filippijnen zijn dinsdag twee aanslagen gepleegd op radiostations. Bij een van de stations werd een briefje gevonden met de tekst “lang leve Saddam Hussein”. (AFP, Reuter, AP)