Somalische president is naar Kenia gevlucht

NAIROBI, 29 jan. - De verdreven president Siad Barre van het Somalie is vanmorgen met zeventig getrouwen in Kenia aangekomen.

Dit heeft een woordvoerder van de verzetsbeweging het Verenigde Somalische Congres (USC) meegedeeld.

Het buurland had Barre gisteren vrije doortocht aangeboden. De rebellen van het USC, die de hoofdstad Mogadishu sinds dit weekeinde beheersen, hebben inmiddels een nieuwe president benoemd.

De dictator die Somalie sinds 1969 heeft geregeerd, ontvluchtte dit weekeinde Mogadishu, dat een maand lang het toneel is geweest van felle gevechten tussen zijn troepen en aanhangers van het USC. Hij blijkt vannacht vanuit de havenstad Kisimaio in het zuiden van Somalie naar het Keniaanse vissersdorpje Lamu te zijn gevaren. Volgens het USC is niet duidelijk waarheen hij nu verder zal reizen. “Dat moet de Keniaanse regering beslissen”, aldus de woordvoerder.

In Nairobi gonste het gisteren alvan de geruchten dat het voormalige moederland van Somalie, Italie, de hulp van Kenia zou hebben gevraagd om Barre naar Rome te brengen. Daar zou hij vervolgens politiek asiel kunnen vragen. Italie heeft lange tijd nauwe betrekkingen met de Somalische dictator onderhouden.

Het USC heeft gisteren Ali Mahdi Mohamed tot nieuwe Somalische president benoemd. Volgens bronnen in Nairobi was Mahdi parlementslid voordat Barre in 1969 de macht greep. Hij zou als zakenman het USC financieel hebben gesteund.

Het USC en de twee andere belangrijkste Somalische verzetsbewegingen hebben eerder gisteren op een gezamelijke persconferentie op het vliegveld van Mogadishu verklaard dat zij voornemens zijn samen aan een democratische toekomst voor Somalie te werken. Zij meldden verder dat de luchthaven en de haven van de hoofdstad zijn heropend. De strijd van de afgelopen vier weken heeft volgens de opstandelingen 4.000 levens gekost.

Volgens verscheidene berichten is de rust teruggekeerd in Mogadishu. De staatsradio, nu in handen is van het USC, heeft de bevolking opgeroepen weer aan het werk te gaan. Maar een medewerker van de hulporganisatie Artsen zonder grenzen heeft gisteravond vanuit de hoofdstad gemeld dat hij schoten hoorde in de buurt van het vliegveld. (Reuter, AFP)