Rolls-Royce schrapt 1.500 banen

LONDEN, 29 JAN. Fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce schrapt voor het einde van dit jaar 1.200 tot 1.500 banen. Rolls-Royce zegt dat de banenreductie noodzakelijk is door de sterk gestegen kosten, leegloop als gevolg van een wereldwijde recessie en de gevolgen van de Golfcrisis.

De luchtvaartmaatschappijen hebben te maken met hoge brandstofkosten, gestegen verzekeringspremies en, sinds het uitbreken van oorlog in het Midden-Oosten, een verminderd passagiersaanbod. Daardoor vliegen de luchtvaartmaatschappijen minder en stellen zij nieuwbouwopdrachten uit. Dit heeft zijn weerslag op onderhoud en bestellingen van nieuwe motoren, aldus het Britse bedrijf. Bovendien proberen nu luchtvaartmaatschappijen te bezuinigen op hun voorraad reserveonderdelen. Dat heeft ook een directe weerslag op de omzet van Rolls-Royce.

Rolls-Royce hoopt de reductie van het personeelsbestand van 2, 5 procent op een totaal van 60.000 werknemers te bereiken via natuurlijk verloop en overplaatsingen. Een half jaar geleden kondigde het bedrijf ook al aan dat er arbeidsplaatsen moesten verdwijnen. Toen zei Rolls-Royce dat bij zijn vestiging in Bristol 800 banen zouden verdwijnen. Dat kwam volgens Rolls-Royce door het besluit van het Britse ministerie van defensie een opdracht voor 33 Tornado-straaljagers te schrappen. Rolls-Royce zou daarvoor de motoren leveren.

De vliegtuigmotorenfabrikant staat los van de fabrikant van van de bekende luxe auto's. Eigenaar van die onderneming is het Britse conglomeraat Vickers Plc.