Rechter geeft fiat aan plan Goodman

Het Hooggerechtshof in Dublin heeft gisteren toestemming gegeven aan het reddingsplan voor het Ierse vleesconcern van Larry Goodman.

Vooral door de Golfcrisis is Goodman diep in de schulden geraakt. Goodman heeft nog 167, 7 miljoen Ierse pond (circa 500 miljoen gulden) tegoed van Irak. Had de rechter negatief beschikt dan was het concern failliet verklaard.

Het reddingsplan kreeg vorige maand de goedkeuring van de 33 banken (ook ABN en Amro) die van Goodman gezamenlijk nog 500 miljoen Ierse pond (circa 1, 5 miljard gulden) tegoed hebben.

In het reddingsplan is bepaald dat Larry Goodman een belang van veertig procent in zijn bedrijf houdt. Een deelneming van tien procent gaat naar de banken en vijftig procent komt in een soort beheersmaatschappij. Goodman kan pas aanspraak maken op die vijftig procent nadat hij zijn betalingsverplichtingen is nagenomen.

De Ierse minister van industrie, Desmond O'Malley, moet nu als laatste zijn fiat aan het plan geven. De bewindsman was indertijd niet bereid een verzoek van de banken te honoreren om Goodman financieel bij te staan.