Raad van Kerken neemt deels afstand van PLO

AMSTERDAM, 29 jan. - De Raad van Kerken handhaaft zijn koers van dubbele loyaliteit met Israel en de Palestijnen maar distantieert zich van “al die stemmen en krachten in de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO die steun betuigen aan Saddam Hussein.

' De Raad heeft dit gisteren in een verklaring gezegd.

In de verklaring neemt de Raad weliswaar afstand van PLO-leider Yasser Arafat, die begin januari zwoer de kant van Hussein te kiezen in een oorlog tegen de anti-Iraakse coalitie in het Golfgebied, maar dat betekent niet dat de Raad zich distantieert van de PLO.

“Geleuter op de millimeter. De Raad van Kerken moet zich keren tegen de PLO als organisatie. Natuurlijk verdienen de Palestijnen aandacht maar door de manier waarop de Raad zich opstelt verliest hij alle geloofwaardigheid, “ aldus R. Naftaniel, directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI).

Vorige week stelde de voorzitter van de hervormde synode, ds. B. Wallet voor de koers van dubbele loyaliteit te heroverwegen, gezien de opstelling van de PLO. “Het concept werkt niet, zeker niet in de huidige omstandigheden. Maar ook in vredestijd is het moeilijk loyaal te zijn met twee partijen die elkaar uitsluiten, “ zei hij toen.

Volgens de secretaris van de Raad van Kerken, ds. W. R. van der Zee is het “absoluut niet waar dat de Raad de PLO door dik en dun zou steunen. Maar we voelen er niet voor de bevrijdingsorganisatie helemaal af te schrijven. We hopen wel dat de PLO tot inkeer komt.”

Eind vorige week nam de voorzitter van de gereformeerde synode, ds. E. Overeem, stelling tegen de volgens hem “totaal onbillijke” manier waarop de Raad wordt aangevallen wegens zijn koers van dubbele loyaliteit.