PTT verliest monopolie van telecommunicatie

DEN HAAG, 29 JAN. De PTT raakt zijn monopoliepositie op het gebied van de telecommunicatie kwijt.

Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) is van mening dat ook andere bedrijven grondstations voor satellietcommunicatie moeten kunnen aanleggen, gebruiken of exploiteren.

De minister heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De Wet op de telecommunicatievoorzieningen geeft het recht op aanleg, gebruik of exploitatie van de infrastructuur op het gebied van de telecommunicatie tot nu toe exclusief aan de PTT.

Ook andere bedrijven moeten volgens de minister de mogelijkheid krijgen internationale verbindingen tot stand te brengen, zonder dat de PTT erbij betrokken is. Dit past, aldus Maij-Weggen, in het streven naar liberalisering en harmonisatie van de Europese telecommunicatiesector.

Zij laat een studie verrichten naar de wenselijkheid private netwerkbeheerders toe te laten voor GSM en ERMES. GSM (Global System for Mobile Communications) is een digitaal Europees netwerk voor autotelefoons en ERMES een soortgelijk netwerk voor semafoons. De minister wil ook bevorderen dat naast de drie belangrijkste beheerders van telecommunicatiesatellieten (Intelsat, Inmarsat en Eutelsat) andere satelietsystemen ontstaan.

Maij-Weggen heeft over deze onderwerpen in Nederland de discussie op gang gebracht omdat de Europese Commissie werkt aan een 'Groenboek' over satellietcommunicatie, dat eind dit jaar zal verschijnen. Zij wil zelf eind april haar definitieve standpunt hiervoor bepalen.