Op meeste beurzen overheerst weer matte stemming

ROTTERDAM, 29 JAN. De internationale aandelenbeurzen blijven een wisselvallig beeld vertonen.

New York en Tokio sloten lager bij een matte stemming maar enkele Europese beurzen, waaronder die van Frankfurt en Amsterdam, openden vanochtend met licht hogere koersen.

AMSTERDAM De Nederlandse aandelen openden vanochtend verdeeld en vertoonden maar kleine afwijkingen met de slotkoersen van gisteren. Na een uur was de CBS-stemmingsindex 0, 1 punt lager op 80, 2. Omstreeks 12.15 stond deze index weer op 80, 4.

Gisteren had de wijziging van de omruilverhouding van Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank een zeer drukke handel tot gevolg in de aandelen van beide fusie-kandidaten. In totaal werden 4, 3 miljoen aandelen NMB-Postbank omgezet (dat is netto ongeveer drie procent van het vrij verhandelbare totaal) en twee miljoen Nationale-Nederlanden. De koersen stegen respectievelijk van 43, 70 naar 45, 30 gulden (NMB) en van 56, 60 naar 59, 50 gulden (N-N). Vandaag bleven beide aandelen de smaakmakers van de overigens mat gestemde beurshandel. Rond het middaguur werd Nationale-Nederlanden op 58.70 gulden en NMB-Postbank op 46 gulden verhandeld.

Beurshandelaren hadden moeite de gevolgen van het omruilbod te voorspellen. Verschillende elkaar tegenwerkende invloeden speelden een rol, zoals teleurstelling over het aangepaste bod, speculatieve aankopen en de nieuwe verhouding die volgens het bod tussen de twee aandelenkoersen moet bestaan.

Branchegenoot Aegon, die een fors pakket N-N in bezit heeft, zag zijn notering na een slot van 115, 80 gulden gisteren, vanochtend nog wat aantrekken naar 117 gulden.

Elders op Beursplein 5 was weinig beweging te bespeuren. De obligatiemarkt was wel duidelijk hoger maar de meeste koersschommelingen bij de aandelen bleven beperkt tot een paar dubbeltjes. Bij de internationals liep Unilever even uit de maat door zeven dubbeltjes in te leveren op 145, 90 gulden. Olies waren tien cent lager op 125, 60 gulden.

NEW YORK De koersen op Wall Street lieten gisteren weliswaar een geringe daling zien maar waren over het algemeen prijshoudend. De beursomzet was met ongeveer 140 miljoen verhandelde aandelen relatief gering en beduidend lager dan de 193.4 miljoen stuks die vrijdag werden omgezet.

Technologie-aandelen stonden gisteren opnieuw in de belangstelling. IBM klom 15-8 dollar naar een nieuwe 52-weekse topkoers van 125 om te sluiten op 1241-4 dollar. Digital Equipment steeg twee dollar naar 671-2.

Boeing en Procter en Gamble waren gisteren aan de verliezende kant. Aan het einde van de beursdag was het Dow Jones (industrie) gemiddelde 4, 95 punten lager en sloot op 2.654, 46, een daling van nauwelijk 0, 2 procent.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen verloren enig terrein bij kalme handel die vandaag met slechts 260 miljoen verhandelde aandelen weinig volumineus was. Het oorlogsnieuws blijkt al veel minder invloed op de markt uit te oefenen dan in de eerste dagen van de Golfoorlog. Het Nikkei-225-gemiddelde liet vandaag een daling van 109, 32 punten zien naar 23.460, 12. Dat komt neer op een verlies van bijna 0, 5 procent.

Verlies ontstond onder andere bij banken, financieringsinstellingen, luchtvaart en farmacie. Gevraagd waren elektrotechnische bedrijven, winkels en warenhuizen, handelsondernemingen en dienstverlenende bedrijven.

LONDEN De stemming op de Londense beurs werd na de gisteren behaalde koerswinst, vanochtend gedrukt door de claim-emissie die Tesco Stores aankondigde. Deze kapitaaluitgifte zal 572 miljoen pond sterling (1, 9 miljard gulden) moeten opbrengen. Zelfs voor de Engelse beurs is dit een fors bedrag. Vele koersen verloren terrein op dit bericht in een overigens lusteloze markt. Even na de opening was het gemiddelde van de aandelenkoersen in de FT-100-index al bijna acht punten lager op 2.110.

FRANKFURT Bij het begin van de handel was er een koersopleving, voornamelijk door vraag naar chemie-aandelen. Aanvankelijk gaven beleggers te kennen af te wachten op de boodschap van president Bush in zijn State of the Union die vanavond wordt uitgesproken. De stemming bleef evenwel goed op peil en ook in andere sectoren trokken de koersen aan. De handel bleef evenwel gering van omvang. Het koerspeil kon zich redelijk handhaven boven het gisteren bereikte niveau, toen de Dax-30-index op 1.382.68 sloot.

PARIJS De Franse aandelenkoersen dreven bij bladstille handel af naar doorgaans lagere noteringen. Weinig beleggers voelen de behoefte om in de huidige situatie kooporders te plaatsen en wachten af.

De CAC-40-index begon met een winst van 1.73 punten maar viel daarna terug om halverwege de morgen uit te komen op 1.561, een verlies van bijna 5 punten ten opzichte van gisteren.

BRUSSEL De Belgische aandelen openden vanochtend overwegend lager, nadat ook gisteren een mineurstemming de boventoon had gevoerd. Bij menige belegger bestaat nog steeds grote vrees over de Golfoorlog.