Olielozing in de Golf gestopt na luchtactie

WASHINGTON-DHAHRAN, 29 jan. - De oliestroom die tussen vrijdag en zondag de Golf ernstig heeft vervuild is vrijwel geheel tot staan gebracht. Dit hebben Amerikaanse en Saoedische topmilitairen gisteren verklaard.

Luitenant-generaal Tom Kelly, lid van de chefs van staven in Washington, zei dat het Amerikaanse precisiebombardement van zaterdag op de Koeweitse pijpleiding die opslagtanks verbindt met een offshore laadstation bij Mine al-Ahmadi succesvol is geweest.

In 1986, tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, heeft Saddam Hussein een vergelijkbare operatie uitgevoerd. Met een precisiebombardement op een laadstation op Kharg-eiland probeerde hij de olie-export van Iran af te snijden. Volgens olie-expert Peter Whitebread in Bahrein is Saddam daar nooit in geslaagd. Het vuur woedde vier dagen, maar in die periode hadden de Iraniers al een omleiding aangelegd en het laden van tankers ging gewoon door.

Volgens de Saoedische olieminister, Hisham Nazer, zijn eind vorige week in totaal elf miljoen vaten olie de Golf ingestroomd, ongeveer de lading van drie grote tankschepen. Nazer zei dat “radicale maatregelen” nodig zijn om te voorkomen dat de olievlek, die nu meer dan 50 kilometer lang is, de kust bereikt. Een kleinere olievlek die het gevolg is van de Iraakse raketaanval op een olietank bij Khafhi ligt dichtbij de kust. Saoedi-Arabie heeft gisteren de eerste olieschermen gelegd om de ontziltingsinstallaties in het noordwesten te beschermen.

Saddam Hussein weigerde gisteren in een vraaggesprek met CNN-verslaggever Peter Arnett te zeggen of Irak de olie met opzet heeft geloosd. De Jordaanse koning Hussein herinnerde op een persconferentie in Amman aan zijn waarschuwingen van enkele weken geleden dat een oorlog met Irak tot een enorme milieuramp voor de Golfregio en ver daarbuiten zou leiden.

Zes grote oliemaatschappijen, verenigd in het Oil Spil Services Centre (OSSC), hebben zondag 91 ton materiaal ter bestrijding van de olieramp in de Golf per vliegtuig naar Saoedi-Arabie gezonden. Dit zei een woordvoerder van Esso-Nederland gisteren. Het gaat om opblaasbare, drijvende olieschermen en pompen om de olievlek op de zuigen. Aramco maakt deel uit van de OSSC, een organisatie van de grote oliemaatschappijen die direct in actie kan komen bij een olieramp. De maatschappijen verlenen elkaar in een dergelijk geval onderlinge bijstand en delen de kosten, zegt de Esso-woordvoerder. De apparatuur ligt altijd klaar voor direct gebruik in een opslagplaats in Southampton. (AP, Reuter)