'Mijnwerkers aangevoerd door securisti'

BOEKAREST, 29 jan. - De mijnwerkers, die in juni vorig jaar dagenlang met geweld in Boekarest een eind hebben gemaakt aan manifestaties van de oppositie, werden daarbij aangevoerd door voormalige leden van de Securitate, de veiligheidsdienst van het vorige regime.

Tot die conclusie is een commissie van oppositionele parlementariers gekomen. Sergiu Cunescu, leider van de sociaal-democratische partij, beschuldigde gisteren het bewind van president Iliescu de zaak van de mijnwerkers in de doofpot te willen stoppen en zei dat de Securitate, hoewel officieel ontbonden en vervangen door een nieuwe geheime dienst, nog steeds actief is in Roemenie.

Een commissie, bestaande uit acht oppositionele parlementariers en vijftien afgevaardigden van het regerende Front van Nationale Redding, heeft een onderzoek ingesteld naar het optreden van de duizenden mijnwerkers uit de Jiu-vallei. Bij de ongeregeldheden vielen zes doden en honderden gewonden. Tijdens het onderzoek kwam het tot een breuk in de commissie naar aanleiding van meningsverschillen over de waardering van het bewijsmateriaal. Het resultaat van die breuk is dat er nu twee verschillende verslagen bestaan over de toedracht van de incidenten.

Het rapport van de Front-leden is maandag in het Roemeense parlement voorgelezen tijdens een zitting achter gesloten deuren. Details over dat verslag zijn nog niet openbaar gemaakt, maar in Boekarest gaat men ervan uit dat het de beweringen van het bewind ondersteunt dat het optreden van de mijnwerkers geboden was wegens een dreigende extreem-rechtse staatsgreep. Die couppoging zou op 13 juni zijn ingezet met de bestorming van het hoofdbureau van politie en het ministerie van binnenlandse zaken.

De oppositionele leden van de commissie bestrijden die versie; volgens Cunescu werden de aanvallen op het politiebureau en het ministerie uitgevoerd door “hoogstens tweehonderd losgeslagen mensen”, zonder steun van andere groepen.

Cunescu zei dat de oppositie-parlementariers in de commissie van ten minste tien ooggetuigen te horen hebben gekregen dat de mijnwerkers werden aangevoerd door leden van de Securitate, die met name bekend zijn; sommige securisti waren gekleed in burger, anderen hadden zich in mijnwerkerskleding gestoken. De belangrijkste securist werd geidentificeerd als Nicolae Camarasescu; hij leidde de aanval van de mijnwerkers op het kantoor van het oppositieblad Romania Libera. Geen van de ooggetuigen heeft echter uit vrees voor represailles een getuigenverklaring willen ondertekenen.

De verslagen van de parlementaire commissie van onderzoek zijn geruime tijd met spanning tegemoet gezien. Algemeen gaat men er in Boekarest van uit dat de openheid over de incidenten van juni vorig jaar - en over de toedracht van de etnische rellen in Tirgu Mures drie maanden eerder - een cruciale rol speelt bij de beoordeling van Roemenie door de Raad van Europa en de Europese Gemeenschap. (UPI)