'Irak zal veel bewondering oogsten'; Saddam dreigt met inzet ABC-wapens

NICOSIA, 29 jan. - De Iraakse leider Saddam Hussein heeft gedreigd dat hij mogelijk chemische, nucleaire en biologische wapens zal gebruiken tegen de geallieerde strijdmacht die tegen zijn land is samengetrokken.

Dat zegt Peter Arnett, verslaggever van het Amerikaanse televisiestation CNN, na een onverwacht gesprek van anderhalf uur met de Iraakse leider.

Volgens Arnett heeft Saddam Hussein gezegd dat de raketten die zijn afgeschoten op Israel en Saoedi-Arabie, die hij trots de al-Hussein-raketten noemde, voorzien kunnen worden van nucleaire, chemische en biologische wapens. Saddam voegde daaraan toe, aldus Arnett, “dat het luchtoverwicht dat nu over ons is gekomen, is mislukt” en dat het evenwicht in de strijd tot dusver is bereikt door alleen de inzet van conventionele wapens. De Iraakse president vervolgde: “We bidden dat geen enkele natie veel bloed zal hoeven te vergieten, we bidden dat we niet gedwongen zullen worden tot een geforceerde maatregel.”

Saddam zei er spijt van te hebben de Westerse gijzelaars te hebben laten gaan en hij deed een felle aanval op de “hypocriete Westerse politici” die hem er eind vorig jaar van hadden overtuigd dat de vrijlating van gijzelaars vrede zou betekenen. “Als we die 5.000 gijzelaars hier zouden hebben gehouden, zou Bush dan Bagdad gebombardeerd hebben”, zo vroeg Saddam zich af.

Arnett vertelde dat hij onverwachts voor een ontmoeting met de Iraakse leider was ontboden, waarna hij naar een kleine bungalow werd gebracht, waar hij een uur op de president had moeten wachten. De Iraakse leider had nog eens bevestigd dat hij Koeweit als integraal deel van Irak beschouwt en dat hij dit gebied niet meer zal afstaan.

Over de duur van de oorlog zei Saddam: “Dat weet God alleen. Irak zal de bewondering van de wereld oogsten door de dapperheid die het in de strijd heeft getoond. Er zal veel bloed worden vergoten aan beide kanten - Amerikaans, Frans, Saoedisch en Iraaks bloed.”

Op de vraag waarom Irak olie in de Golf had laten lopen, zei Saddam dat het hierbij ging om een daad van zelfverdediging. De president zei dat de Amerikanen waren begonnen om de olie als wapen te gebruiken door olie-installaties aan te vallen.

Over het vertrek van meer dan honderd Iraakse vliegtuigen naar Iran zei Saddam dat hij “onder alle omstandigheden de beslissingen van Iran accepteert”. Volgens Westerse bronnen zouden al meer honderd Iraakse vliegtuigen naar Iran zijn uitgeweken. (AP, Reuter, AFP)