Informatie over weigeren dienstplicht veel gevraagd

AMSTERDAM, 29 jan. - Bij de Vereniging Dienstweigeraars komen sinds het uitbreken van de Golfoorlog tientallen telefoontjes per week binnen van mensen die willen weten hoe ze een beroep kunnen doen op de Wet gewetensbezwaren.

“Veel mensen beseffen nu pas dat het menens kan worden als je soldaat in Nederland bent”, zegt M. Hooghiemstra van de Vereniging Dienstweigeraars.

Ook bij het Leids Juristen Collectief, gespecialiseerd in het verkrijgen van algehele vrijstelling voor dienstplichtigen, komen veel telefoontjes binnen maar vooralsnog blijft het aantal clienten gelijk. “Er bellen mensen in paniek op die denken dat ze meteen naar de Golf moeten als ze in dienst gaan”, zegt F. Kanbier van het Juristen Collectief.

Bij de Vereniging Dienstweigeraars melden zich dienstplichtigen die alsnog een beroep op de Wet gewetensbezwaren willen doen en bezorgde ouders en grootouders van jongens die binnenkort in dienst moeten.

M. Sengers uit Tilburg, ex-dienstplichtig onderofficier op de kazerne in het Duitse Seedorf, verliet nog geen twee weken geleden de kazerne als gewetensbezwaarde. Hij had er al meer dan twaalf maanden dienstplicht opzitten en zou op 15 februari vervroegd afzwaaien. De Golfoorlog is volgens Sengers niet de enige reden van zijn beslissing.

“Voordat ik in dienst ging heb ik er al heel lang over nagedacht om gewetensbezwaarde te worden. Aangezien ik vind dat je niet alleen rechten hebt in de maatschappij maar ook plichten, besloot ik toch mijn dienstplicht te vervullen. Nu de oorlog is uitgebroken, word je met je neus op de feiten gedrukt. Ik wil geen mensenlevens nemen”, aldus Sengers.

De Vereniging Dienstweigeraars zal op dinsdag 5 februari een petitie aanbieden aan minister De Vries (sociale zaken) waarin zij protesteert tegen de Nederlandse betrokkenheid bij de Golfoorlog. Ook verzet de vereniging zich tegen de buitengewoon vervangende dienst, op grond waarvan dienstweigeraars in tijden van oorlog kunnen worden ingezet ten dienste van de samenleving. De petitie is ondertekend door honderdvijftig dienstweigeraars die een mobilisatie-oproep te zullen weigeren.