Foto

DEN HAAG - Minister Dales van binnenlandse zaken heeft vanmorgen de vijftigste vrouwelijke burgemeester in Nederland geinstalleerd.

Dat gebeurde in aanwezigheid van veel vrouwelijke collega-burgemeesters. Het ging vanmorgen om de 42-jarige drs. D. A. M. Huysmans-Koreman (op foto in midden omhoogkijkend), die als burgemeester van Vianen is geinstalleerd. Hiervoor was zij PvdA-wethouder in de gemeente Zeist. Minister Dales heeft sinds haar aantreden als minister in november 1989 hoge prioriteit gegeven aan toename van het aantal vrouwelijke burgemeesters. De Tweede Kamer sprak vorige maand nog haar waardering uit voor het benoemingsbeleid van de minister. In totaal heeft Dales tot nu toe negentig burgemeesters benoemd, onder wie veertien vrouwen. Acht procent van alle burgemeesters in Nederland is nu van het vrouwelijk geslacht. (Foto Roel Rozenburg)