Foto

Ruim een jaar geleden, voor de Roemeense revolutie, waren de afdelingen in de twee ziekenhuizen in Boekarest waar tientallen kinderen met AIDS werden verpleegd, gesloten voor de buitenwereld.

Artsen en verplegend personeel hadden zwijgplicht, want onder Ceausescu bestond AIDS niet, niet althans in Roemenie.

Pas na zijn val is duidelijk geworden hoe groot die leugen was. Ceausescu's rampzalige bevolkingspolitiek - elke vorm van geboortecontrole was verboden, een wet schreef voor dat een gezin ten minste vier kinderen moest tellen, kinderloze echtparen werden financieel belast en vrouwen werden regelmatig op hun werk onderzocht en streng begeleid als ze zwanger bleken te zijn - heeft in combinatie met de al even rampzalige verwaarlozing van de gezondheidssector tot een groot AIDS -probleem geleid.

In het Colentina-ziekenhuis in Boekarest liggen op het ogenblik 74 kleine kinderen met AIDS. Ze hebben volgens chefarts dr Streinu-Cercel gemiddeld nog een half tot anderhalf jaar te leven. Veel baby's zijn afkomstig uit weeshuizen, waar ze terecht zijn gekomen toen hun ouders hen in de steek lieten: de “baar-of-ik-schiet-benadering” van Ceausescu heeft in het verleden geleid tot de geboorte van tienduizenden kinderen die niet alleen ongewenst waren maar als gevolg van de grote voedselschaarste door de ouders ook niet konden worden gevoed. Zij werden te vondeling gelegd of bij de weeshuizen afgeleverd. Vrijwel alle kinderen met AIDS komen uit zulke tehuizen, waar artsen - als die er al kwamen - soms drie jaar lang met dezelfde injectienaald werkten en waar de hygienische omstandigheden abominabel waren.

In het Colentina-ziekenhuis worden kinderen verpleegd die langdurige diarrhee of eczeem hebben. Als die kwalen zijn bedwongen gaan ze doorgaans terug naar het weeshuis waar ze vandaan komen. Het ziekenhuis kwam enkele maanden geleden in opspraak door berichten in de Britse pers over experimenten op de patientjes met een geneesmiddel dat door een niet als arts gekwalificeerde Brit was ontwikkeld. Streinu-Cercel heeft in de commotie die op de onthullingen volgde de proeven gestaakt op last van het geschrokken ministerie van gezondheid. Zelf is hij niet overtuigd van de ondeugdelijkheid van het omstreden middel: er zijn kinderen die volgens Streinu-Cercel door de nu afgebroken behandeling zijn aangekomen.

De inrichting van het Colentina-ziekenhuis is in de loop van het afgelopen jaar geheel vernieuwd: dankzij grootscheepse hulp uit het buitenland is vrijwel alles nieuw, van de twee ambulances voor de deur tot de illustraties aan de muren en van de bedden, matrassen en dekens, medicamenten, pampers en verwarmingselementen tot de nieuwe, met kleurentelevisie, plastic glijbaantjes en speelgoed uitgeruste mini-speeltuin. Eind dit jaar moet een nieuw paviljoen, dat op het ogenblik door het leger wordt gebouwd, klaar zijn. In het Colentina-ziekenhuis werken naast Roemeense ook Britse verpleegsters, die hun vakantie besteden aan vrijwilligerswerk.

Foto's: Vincent Mentzel

Tekst: Peter Michielsen