Foto

BOEKAREST - Een patientje - anderhalf jaar oud - met AIDS in het Colentina-ziekenhuis in Boekarest, waar op het ogenblik 74 kleine kinderen met AIDS worden verpleegd.

Voor de revolutie die in december 1989 een eind maakte aan de dictatuur van Nicolae Ceausescu, was AIDS een staatsgeheim. Officieel kwam de ziekte in Roemenie niet of uitsluitend voor bij een klein aantal buitenlandse ingezetenen. De kinderen bij wie AIDS was geconstateerd, werden bijeengebracht in twee ziekenhuizen in Boekarest, waar artsen en verplegend personeel een zwijgplicht opgelegd hadden gekregen. Pas na de revolutie werd duidelijk dat er in Roemenie sprake is van een groot AIDS-probleem, vooral bij kinderen. Het probleem is vooral veroorzaakt door Ceausescu's rigoureuze geboortepolitiek, in combinatie met de systematische verwaarlozing van de gezondheidszorg. De meeste AIDS-patientjes verblijven nog altijd in de wees- en kindertehuizen waar ze na de revolutie werden aangetroffen. Naar het Colentina-ziekenhuis gaan kinderen die lijden aan eczeem of uitdroging als gevolg van langdurige diarree. Na hun verpleging gaan ze doorgaans terug naar het weeshuis waar ze vandaan komen.

Pag. 13: AIDS in Roemenie