EG-ministers stellen besluit over steun aan Britten uit

BRUSSEL, 29 jan. - Groot-Brittannie krijgt als gevolg van zijn inzet in het Golfconflict een “excessieve” last op zijn schouders.

Dit kan gevolgen hebben voor de Britse begroting.

Dat heeft de Britse minister van financien, Norman Lamont, zijn EG-collega's gisteren voorgehouden tijdens een raadsvergadering in Brussel. Zonder cijfers te noemen drong Lamont er op aan dat andere landen een deel van die last overnemen.

In een gesprek met Britse journalisten liet Lamont weten dat de defensiebegroting voor 1991 al was verhoogd met 488 miljoen pond (ruim anderhalf miljard gulden) en dat de dagelijkse kosten van de oorlog in de Golf neerkomen op ongeveer twaalf miljoen gulden.

Lamont liet later weten dat hij “veel sympathie” had ontmoet bij zijn collega's, maar dat niemand toezeggingen had gedaan. De Duitse minister van financien, Theo Waigel, had erop gewezen dat Bonn al zestig miljoen mark had bijgedragen tot de Britse oorlogsinspanning.

Philippe Maystadt, de Belgische minister van financien, sloot het uit dat Belgie de Britten financieel zou steunen. De Belgische bijdrage (3, 2 miljard frank) noemde hij al aanzienlijk.

De EG-ministers van financien besloten gisteren dat eerst bilateraal over de kosten zal worden onderhandeld voordat het onderwerp volgende week door de ministers van buitenlandse zaken van de Gemeenschap wordt behandeld.