EG leent Griekenland vijf miljard

BRUSSEL, 29 JAN. Griekenland kan 2, 2 miljard Ecu (ruim vijf miljard gulden) lenen van de Europese Gemeenschap om zijn herstelprogramma 1991-1993 te kunnen voltooien.

Daarover hebben de Europese ministers van financien gisteren een principebesluit bereikt.

De eerste tranche van de lening - 1 miljard Ecu - wordt eind volgende maand vrijgegeven. De rest van de lening komt vrij al naar gelang het bezuinigingsprogramma wordt uitgevoerd.

De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, heeft de afgelopen maanden langdurig onderhandeld over een dergelijk programma, dat onder meer voorziet in een drastische vermindering van het aantal ambtenaren in Griekenland.

Ook zullen stringente maatregelen moeten worden genomen tegen belastingontduiking en zullen de mogelijkheden voor de overheid om te lenen moeten worden beperkt. Greikenland kampt met een reusachtige staatsschuld.

De precieze voorwaarden voor de lening zullen de komende weken worden vastgesteld.

Gisteren is ook gesproken over de mogelijkheid het verstrekken van de lening afhankelijk te maken van Griekse instemming met financiele steun voor Turkije. Tot dusver heeft Athene het geven van steun aan Turkije - 600 miljoen Ecu (1, 3 miljard gulden) voor een periode van vijf jaar - steeds geblokkeerd. De Griekse houding wordt in elk geval “relevant” geacht met betrekking tot de lening.