Duizend Iraakse vluchtelingen naar Jordanie

AMMAN, 29 jan. - Ruim duizend van de zeker drieduizend vluchtelingen die al dagen in ijskoud weer wachtten in het uiterste westen van Irak tot ze de grens konden passeren zijn gisteren in Jordanie aangekomen.

De meesten van hen waren Jordaniers, onder wie verscheidene mensen die in Koeweit hadden gewoond. Jordaanse functionarissen in de grensplaats Ruweished zeiden dat het grensverkeer gisteren gewoon verliep. Voor het eerst passeerden ook weer tankauto's met olie uit Irak voor Jordanie de grens.

Het is evenwel nog niet duidelijk of het om een eenmalige beslissing van de Iraakse autoriteiten ging of dat de grens zal openblijven. Vorige week dinsdag, toen Irak de grens met Jordanie plotseling sloot, kregen de gestrande vluchtelingen instructies om terug te keren naar Bagdad om speciale uitreisvisa op te halen.

Sommigen, zo zeiden de aangekomen Jordaniers gisteren, hadden daarop inderdaad geprobeerd terug te reizen. Maar dit was niet gelukt omdat de weg naar Bagdad zwaar is beschadigd door bombardementen van de anti-Iraakse coalitie. Anderen waren niet aan de terugreis begonnen omdat ze daarvoor geen geld of brandstof meer hadden.

De vluchtelingen uit Koeweit, die deels na het uitbreken van de oorlog waren vertrokken, zeiden dat de toestand daar slecht is. Vrijwel iedereen zit permanent in schuilplaatsen, terwijl er haast geen voedsel meer te verkrijgen is.

Syrie heeft gisteren voor de tweede opeenvolgende dag de toegang voor Jordaanse burgers sterk beperkt. In Amman bestaat hierover grote ongerustheid, temeer daar Damascus geen enkele uitleg heeft gegeven. Negen van de tien Jordaniers die zich gisteren aan de grens met Syrie vervoegden werden teruggestuurd, maar functionarissen zeiden dat de overgang niet is gesloten. Mensen met een niet-Jordaanse nationaliteit hadden geen moeite de grens te passeren.

Jordanie heeft in de Golfoorlog stilzwijgend, zonder actieve steun, de kant van Irak gekozen, tot grote woede van Syrie. Jordanie ligt ingeklemd tussen Israel en Saoedi-Arabie en beschouwde de noordelijke route naar Syrie de afgelopen tijd als de enige uitweg naar buiten.