Decreet over KGB schokt zakenleven

MOSKOU, 29 jan. - Vertegenwoordigers van de kleine gemeenschap van particuliere ondernemers in de Sovjet-Unie en van de cooperaties hebben geschokt gereageerd op de twee decreten, waarmee president Gorbatsjov de staatsveiligheidsdienst KGB de vrije hand heeft gegeven bij het controleren van het zakenleven in de Sovjet-Unie.

In het kader van de strijd tegen “economische sabotage” mag de KGB voortaan bij bedrijven de boeken, voorraden, leningen en de inhoud van de kas en de brandkast controleren zonder zich daarbij aan enige wettelijke beperking te moeten houden.

Volgens Artem Tarasov, een succesvolle zakenman en lid van de Opperste Sovjet van de Russische republiek, komen het decreet over de KGB en dat van vorige week over de omwisseling van alle bankbiljetten van 50 en 100 roebel neer op de “vrijwel volledige liquidatie van de vrije markt in de Sovjet-Unie”. Volgens Tarasov, die gisteren het woord voerde op een persconferentie, zijn beide decreten niet bedoeld om de markteconomie op gang te helpen, maar om “een politiek van discipline” te herstellen.

Ook Aleksandr Ioffe, plaatsvervangend voorzitter van de Moskouse Bond van Cooperaties, tekende gisteren protest aan tegen de twee decreten. “Ze komen neer op een zeer ernstige slag voor de cooperaties, joint ventures en kleine bedrijven, “ aldus Ioffe. De Cooperatieve Unie van de Sovjet-Unie heeft voor volgende maand een congres belegd om zich over de decreten te beraden. De voorzitter van de organisatie, Vladimir Tichonov, sprak gisteren van “een zet tegen de vrije markt”, die “de omstandigheden voor het zakendoen ten zeerste bemoeilijkt”. “Ik kan me geen absurdere beslissing voorstellen om de financiele situatie te verbeteren, “ aldus Tichonov.

De beslissing om de bestaande biljetten van 50 en 100 roebel om te wisselen is genomen met het doel het geldoverschot af te romen en beslag te leggen op zwart geld. Het vertrouwen in de regering is door de maatregel echter ernstig geschokt. Volgens het televisiejournaal voelen veel mensen zich bedrogen door de regering, die in december nog beloofde geen plannen voor monetaire hervormingen te hebben, en proberen ze zich nu op grote schaal te ontdoen van biljetten van 25 roebel, in de verwachting dat die binnenkort ook ongeldig worden verklaard. (Reuter)