De nieuwe kookmode '91

In de Sunday Times kwam ik een lijstje met culinaire voorspellingen voor het nieuwe jaar tegen.

Dit is waar je mee voor den dag kunt komen:

1. Alles wat met olijven te maken heeft. In zijn tapenades en andere smeerseltjes gemaakt van olijven, kappertjes en ansjovis.

2. Risotto. De pasta-tijden zijn voorbij.

3. Witte truffels in salades, liefst in kombinatie met aantrekkelijke paddestoelen als boleten.

4. Spaans eten. Vooral Spaanse kazen en hammen zijn in de gratie.

5. Bagels, het traditionele Joodse broodje-met-gat, in allerlei soorten: met sesam- en maanzaad. Maar ook zoetige bagels met kaneel en rozijnen.

6. De keuken van Jamaica, die het in 1991 van de Thaise en de Maleise keuken wint.

7. Eenpersoons kant-en-klaar-maaltijden.

8. Super-bittere chocolade.

9. Goedkope buurtrestaurants waar je voor een redelijk bedrag lekker en snel eet.

10. 'Ideologisch voedsel'. De obsessie van de jaren 90. Biologisch-dynamische en diervriendelijke produkten zullen het goed gaan doen.

Een recept voor een tapenade in een dopje:

4 eieren

20 zwarte olijven zonder pit

2 eetl. tonijn uit blik

1-2 eetl. kapertjes

ca. 2 eetl. olijfolie

een scheutje cognac

een beetje scherpe mosterd

Kook de eieren 8 minuten. Sla het kapje er met een mes af en haal de harde dooiers uit het ei.

Maal in een keukenmachine de dooiers, olijven, tonijn, olijfolie en mosterd fijn. Roer hier de kappertjes door en breng de pasta op smaak met een beetje cognac.

Vul de holtes van de eieren met deze tapenade en serveer de eieren in een eierdop als voorgerecht.

Bewaar de overgebleven tapenade om de volgende dag op een stukje warm (stok)brood te smeren.