Aanhang Noriega wint verkiezingen Panama

PANAMA-STAD, 29 jan. - Bij tussentijdse verkiezingen in Panama heeft de oppositie een duidelijke overwinning behaald.

Medewerkers van de kiesraad meldden gisteren, toen nog geen vijftig procent van de stemmen was geteld, dat oppositiepartijen zeker zijn van vijf van de negen parlementzetels waarvoor werd gestemd.

De Revolutionair Democratische Partij, die de verdreven leider Manuel Noriega steunde, behaalde minstens vier zetels. De Panamese Arbeiderspartij, die nauwe banden had met het leger, is zeker van een zetel.

De verkiezingen waren de eerste sinds de Amerikaanse invasie van december 1989 toen Guillermo Endara als president werd geinstalleerd. De kiesraad bepaalde toen dat de coalitie van Endara bij eerdere verkiezingen 51 van de 67 parlementszetels had veroverd. In negen kiesdistricten waren de verkiezingen echter zo chaotisch verlopen dat daar opnieuw moest worden gestemd.

Waarnemers zeggen dat de uitslag en de lage opkomst - 51 procent - wijst op ontevredenheid met Endara die geen einde gemaakt zou hebben aan de chaos in het land.

Een Amerikaanse rechter heeft gisteren bepaald dat de rechtszaak tegen Noriega normaal zal doorgaan. Volgens hem heeft de televisieuitzending door CNN van opnames van Noriega's telefoongesprekken met zijn advocaten de eerlijke rechtsgang niet in het geding gebracht, zoals de advocaten hadden betoogd. Noriega gaf zich vorig jaar kort na de invasie over aan de Amerikanen en wacht nu in Miami op een proces, onder meer wegens drugsmisdaden. (Reuter, AP)