Vredesdemonstratie in Amsterdam rustig verlopen

AMSTERDAM, 28 jan. - Naar schatting tienduizend demonstranten hebben zaterdag in Amsterdam betoogd tegen de oorlog in de Golf.

De demonstratie was georganiseerd door de initiatiefgroep 'Geen oorlog in de Golf', waarin een groot aantal vredesgroeperingen, Groen Links en de Socialistische Partij zijn verenigd. Pax Christi en het IKV namen niet aan de demonstratie deel.

De initiatiefgroep dringt aan op een staakt-het-vuren en het terughalen van de Nederlandse marinefregatten uit de Golf. Tevens dringen zij aan op een vredesconferentie over de problemen in het Midden-Oosten. “Wij veroordelen de inval van Irak in Koeweit volledig. Irak moet daar weg, maar niet op deze manier”, aldus de initiatiefgroep. Volgens de demonstranten wordt de internationale rechtsorde door de oorlog niet versterkt, maar juist “vernietigd”.

Omstreeks het middaguur verzamelden zich enige honderden demonstranten op de Dam in Amsterdam. Zij droegen spandoeken met zich mee waarop de Verenigde Staten werden gemaand zich terug te trekken uit het Golfgebied. Ook de Nederlandse deelneming aan de Golfoorlog werd gekritiseerd.

Hoewel het consulaat van de Verenigde Staten niet in de route van de demonstratie was opgenomen, gingen zo'n duizend betogers toch richting consulaat. Daar werden anti-Amerikaanse leuzen geschreeuwd en een met benzine gevulde pop, voorstellende de Dood, in brand gestoken. Ook werden stenen en verfbommen naar het gebouw gegooid. Na korte tijd maakten de betogers rechtsomkeert. De mobiele eenheid hoefde niet in actie te komen. In Suriname protesteerden zaterdag ongeveer 350 moslims tegen de oorlog. De demonstratie was georganiseerd door de Surinaamse Moslim Associatie. Het protest had een anti-Amerikaans en een pro-Iraaks karakter. Bij de ambassade van de Verenigde Staten werd een petitie aangeboden. Suriname telt ongeveer 130.000 moslims.