Vluchtelingen moeten terug naar Bagdad om visum op te halen

AMMAN, 28 jan. - De Iraakse autoriteiten hebben gisteren enkele duizenden vluchtelingen, die al dagen in ijskoud weer wachtten totdat ze de grens met Jordanie over mochten, opdracht gegeven om terug te keren naar Bagdad.

Journalisten bij de Jordaanse grenspost Ruweished vernamen van enkele tientallen mensen die de grens wel konden passeren, dat de andere vluchtelingen niet over de door Bagdad verlangde uitreisvisa beschikten.

Veel van de circa 3.000 gestrande vluchtelingen hebben echter niet meer voldoende geld of brandstof om de ruim 500 kilometer lange terugreis naar de Iraakse hoofdstad te maken. De tocht is bovendien een hachelijke onderneming geworden omdat, zoals reizigers hebben bericht, de hoofdweg van Bagdad door de woestijn naar de grens regelmatig wordt gebombardeerd door vliegtuigen van de anti-Iraakse coalitie.

Niet duidelijk is hoeveel vluchtelingen inmiddels aan de instructies van Bagdad gehoor hebben gegeven. De krant Jordan Times meldt vanmorgen overigens dat de Iraakse autoriteiten zouden overwegen om voor de gestrande groep een speciale voorziening te treffen, waarbij ze niet helemaal naar Bagdad hoeven terug te keren.

Vertegenwoordigers van het Rode Kruis kregen gisteren toestemming van de Irakezen om vanuit Jordanie voedsel naar de vluchtelingen te brengen. De meesten van hen zijn Egyptenaren en Soedanezen. Irak sloot vorige week dinsdag onverwachts de grens met Jordanie.

Jordanie hield na het uitbreken van de oorlog rekening met een stroom vluchtelingen uit Irak van meer dan een miljoen mensen. Tot dusverre is dat aantal bij lange na niet gehaald. Volgens opgaven van de Jordaanse regering bevonden zich eind vorige week slechts ruim 6.000 vluchtelingen in Jordanie. Iran meldt dat de afgelopen twee dagen 92 uit Irak gevluchte Bengalen, Indiers en Soedanezen in Iran zijn binnengekomen. Daarmee is het aantal vluchtelingen in Iran op ruim duizend gekomen. Het rampenfonds van de Verenigde Naties, UNDRO, bereidt zich voor op de opvang van 80.000 vluchtelingen die volgens door Teheran verstrekte cijfers worden verwacht in de Iraanse grensstreek met Irak.

In Syrie zijn al tentenkampen gebouwd om enkele duizenden vluchtelingen op te vangen. Vietnamezen die erin zijn geslaagd Irak te ontvluchten reizen via Jordanie naar de Egyptische hoofdstad Kairo waar zij in de loop van deze week door twee Japanse vliegtuigen worden opgehaald om te worden teruggebracht naar hun land. (Reuter)