Van Basten doet weer niet mee bij AC Milan

ROME, 28 jan. - “Zie je wel dat we niet zonder Marco van Basten kunnen”, zei AC Milan-verdediger Billy Costacurta nadat zijn ploeg 1-1 had gespeeld tegen Genua.

“Ik zou willen dat hij desnoods maar met een been in het veld loopt, want zijn klasse maakt hem onmisbaar.”

Van Basten maakte zijn doelpunten gisteren op het trainingscomplex Milanello en niet in het Marassi-stadion in Genua. Hij was weer buiten de ploeg gelaten, officieel op eigen verzoek omdat hij fysiek en geestelijk een week rust wilde hebben na twee bijzonder slechte wedstrijden. Massaro speelde gisteren met nummer negen en zette Milan aan het begin van de tweede helft op voorsprong na een misverstand in de verdediging van Genua. Door een strafschop na een volledig onnodige overtreding van doelman Pazzagli kwam Genua een kwartier voor tijd op 1-1.

Gezien het spel mocht AC Milan blij zijn met dit punt. Trainer Sacchi zei dat Milan opnieuw niet goed draaide omdat er te traag wordt gespeeld. Maar Van Basten moet in de wedstrijd tegen Genua een nieuw argument hebben gevonden voor zijn stelling dat Milan eens een andere spelstijl moet uitproberen. Sacchi wil daar echter niet van weten en ook de meeste spelers zijn ertegen. Zij zoeken de oplossing in dezelfde taktiek, maar dan sneller uitgevoerd. Deze meningsverschillen verklaren een deel van de geestelijke vermoeidheid van Van Basten. Club Brugge zorgde in de Belgische competitie voor een zeer opmerkelijke prestatie. In de altijd beladen derby tegen Cercle werd met 10-0 gewonnen. Dat was net geen record. Standard Luik won in het seizoen 1978-'79 met 12-0 van Winterslag. De Australier Frank Farina nam het grootste deel van de produktie van Club voor zijn rekening. Hij maakte vier doelpunten, waarvan twee via een strafschop. Hij miste er ook nog een. Cercle liet zich opvallend gewillig na de slachtbank leiden. Verliezend trainer Han Grijzenhout praat donderdag met de spelers. Hij vindt dat het op deze wijze niet langer kan. Cercle is nu nog middenmoter, maar Grijzenhout - tien jaar geleden met dezelfde club uit Brugge met 10-0 winnaar tegen Club Luik - is bang snel te zakken op de ranglijst. Club Brugge staat op de derde plaats met vier punten achterstand op koploper AA Gent (2-1 tegen KV Kortrijk, een doelpunt van Eric Viscaal) en drie op Anderlecht (3-1 tegen Club Luik, twee treffers van de 16-jarige Ghanees Nii Lamptey).

Ook in de Spaanse derby tussen Barcelona en Espagnol was er sprake van een groot krachtsverschil. De ploeg van Johan Cruijff won met 5-1. Pas na een half uur opende de Deen Michael Laudrup met een benutte strafschop de score. Net voor rust kwam Espagnol zelfs op 1-1, maar in de tweede helft nam Barcelona definitief afstand. Bakero (2x), Salinas en weer Laudrup zorgden voor de 5-1 eindstand. Bij Barcelona hervat Ronald Koeman deze week de training. Atletico Madrid blijft de koploper op vier punten volgen. Het won met 2-0 van Valencia. De wedstrijd ontaardde in de tweede helft in een ordinaire schoppartij. Scheidsrechter Paz Garcia gaf binnen een minuut rode kaarten aan Valencia-spelers Tomas en Eloy wegens aanslagen op de benen van Bernd Schuster.