USAir boekt fors verlies van 221 mln

USAir Group, het moederbedrijf van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij USAir, heeft in het vierde kwartaal van 1990 een verlies geboekt van 221 miljoen dollar (369 miljoen gulden).

Dat is meer dan het dubbele van het negatieve saldo van 102 miljoen dollar in dezelfde periode van 1989. Over het hele jaar steeg het verlies van 63 miljoen dollar tot 454 miljoen dollar.

Alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die tot nu toe resultaten hebben gepubliceerd leden in het vierde kwartaal forse verliezen. Zo verloor Delta Air Lines 207 miljoen dollar. Het totale verlies in de Amerikaanse luchtvaart over 1990 wordt geraamd op twee miljard dollar. Luchtvaartdeskundigen noemen als hoofdoorzaken de zwakte van de Amerikaanse economie, de sterke stijging van de brandstofprijzen en de genadeloze prijsconcurrentie. Pan Am en Continental Airlines hebben uitstel van betaling moeten aanvragen en Eastern Airlines heeft haar vluchten onlangs zelfs moeten staken.