Straffen tot 14 jaar wegens cocainesmokkel

AMSTERDAM, 28 jan. - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vanmorgen vier Colombianen en een Nederlander veroordeeld tot gevangenisstraffen tot veertien jaar, wegens de invoer van 2.658 kilo cocaine in IJmuiden in februari vorig jaar.

Het gaat om de grootste partij die ooit in Europa is onderschept. De cocaine, met een straatwaarde van 250 miljoen gulden, werd in vaten met ingevroren vruchtesap vanuit Colombia naar Nederland verscheept. Twee Colombianen hoorden een straf van veertien jaar tegen zich uitspreken. Een van deze twee ontsnapte onlangs uit het huis van bewaring in Arnhem en is sindsdien spoorloos. Twee andere Colombianen kregen een straf van acht en twaalf jaar. De enige Nederlander in deze zaak kreeg zeven jaar. Het paleis van justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam was vandaag in verband met de uitspraken streng beveiligd.