Saoedi-Arabie zegt 13, 5 mld toe voor oorlog

WASHINGTON, 28 jan.-Saoedi-Arabie heeft beloofd 13, 5 miljard dollar bij te dragen aan de militaire actie van de geallieerden om Koeweit te bevrijden.

Dit heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, gisteren in Washington gezegd. De internationale bijdrage bedraagt daarmee voor de eerste drie maanden van dit jaar 36 miljard dollar. In een eerder stadium heeft de Koeweitse regering in ballingschap al 13 , 5 miljard dollar toegezegd en Japan negen miljard. Baker zei ervan uit te gaan dat er meer toezeggingen zullen komen. De regering in Washington verwacht ook een bijdrage van Duitsland. De bijdrage van Saoedi-Arabie die volgt op eerdere giften, zou volgens waarnemers betekenen dat de kosten voor de eerste drie maanden van de oorlog ongeveer zijn gedekt. Het is niet duidelijk in welke vorm Saoedi-Arabie de bijdrage levert. Een deel van de vorige Saoedische gift had plaats in de vorm van olie voor de Amerikaanse luchtmacht. De regering in Riad heeft gezegd de bijdrage te zullen verhogen naarmate meer Amerikaanse militairen in de Golf zijn gestationeerd. Volgende week zullen naar schatting 500.000 Amerikanen in de Golf Baker zei dat het bedrag van de Saoedische regering overeenkomt met het verzoek van president George Bush. Saoedi-Arabie heeft vorig jaar 3, 6 miljard dollar ter beschikking gesteld aan Egypte en Syrie en drie miljard aan de VS voor de opbouw van de militaire macht in de Golf. “De nieuwe bedragen zijn niet alleen ruimhartige bijdragen voor de bevrijding van Koeweit, ze geven ook de kracht aan van de internationale coalitie die de uitvoering van de VN-resoluties nastreeft “, aldus Baker. Hij zei dat de bedragen zouden worden aangewend om de financiele lasten voor de VS te verlichten. De bijdragen zullen de kritiek wegnemen bij veel Amerikaanse politici die menen dat de bondgenoten te weinig doen en de VS alleen moeten opdraaien voor de kosten van de oorlog in de Golf. Baker weigerde in te gaan op de vraag hoeveel de oorlog in de Golf uiteindelijk zal kosten. Waarnemers gaan ervan uit dat de kosten van de strijd tegen Irak en de bevrijding van Koeweit de eerste drie maanden van dit jaar kunnen oplopen tot vijftig miljard dollar. (Reuter)