Rellen in Haiti na geruchten over coup

PORT-AU-PRINCE, 28 jan. - Acht bewoners van sloppenwijken die deelnamen aan straatprotesten in Haiti, zijn gisteren door de politie doodgeschoten.

Dat heeft het plaatselijke radiostation Haiti Inter gemeld. Een politiewoordvoerder bevestigde de dood van drie mensen. Bewoners in sloppenwijken wierpen gisteren barricades op naar aanleiding van geruchten over een staatsgreep en over de ontsnapping van een leider van de gevreesde terreurgroep Tonton Macoutes. Volgens de politie was zij gedwongen het vuur te openen toen een groep demonstranten een politiebureau aanviel. Een tweede politiebureau, even verderop, brandde zaterdagnacht uit.

Radiostations meldden ook dat vier mensen, die ervan verdacht werden Tonton Macoutes te zijn, door een menigte zijn gelyncht in een sloppenwijk in het noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. De Tonton Macoutes waren de sterke arm van de familie Duvalier, die van 1957 tot 1986 Haiti met harde hand regeerde.

De regering en het leger ontkenden gisteren de geruchten over een coup en over de ontsnapping van Roger Lafontant. Lafontant is een voormalige leider van de Tonton Macoutes. Hij deed begin deze maand een mislukte poging tot staatsgreep.

Haiti's gekozen president Jean-Betrand Aristide, die volgende week donderdag wordt beedigd, is gisteren voor een twee-daags bezoek naar Frankrijk vertrokken.

Uit zaterdag gepubliceerde resultaten van de tweede ronde van de parlementsverkiezingen, die vorige week zijn gehouden, blijkt dat geen van de politieke partijen een meerderheid krijgt, noch in de Senaat noch in het Huis van Afgevaardigden. Aristide's Nationaal Front voor Verandering en Democratie veroverde dertien van de 27 senaatszetels en 27 van de 83 zetels in het Huis van Afgevaardigden. (Reuter, AFP)