Precisiebombardement VS; Minder olie in Golf na aanval op leidingen

WASHINGTON- RIAD, 28 jan. - Amerikaanse F-111 bommenwerpers hebben het afgelopen weekeinde een precisiebombardement uitgevoerd op voorraadtanks en de toevoerleiding naar Koeweitse olielaadstations waaruit olie de Golf instroomde.

Er zijn aanwijzingen dat de oliestroom, die volgens Washington door Irak opzettelijk is veroorzaakt en die een grote olievlek heeft teweeggebracht, daardoor inderdaad is afgesneden.

“Ik denk dat we succes hebben gehad, maar alleen de tijd zal het leren”, zei de Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerde strijdmacht in het Golfgebied, generaal Norman Schwarzkopf, op een persbijeenkomst in Riad. De oliebrand bij het laadstation is in intensiteit afgenomen, wat een teken is dat de druk in de pijpleiding is weggevallen en dat de vlammen alleen nog worden gevoed door olie die zich in de laatste 21 kilometer pijpleiding naar de laadstations bevond, aldus Schwarzkopf. De enige andere manier om de oliestroom in te dammen was volgens deskundigen aan land te gaan en de kranen uit te zetten.

Volgens Schwarzkopf waren de geallieeren van plan geweest de olie aan te steken, maar was de brand uiteindelijk onopzettelijk ontstaan bij een treffen tussen Amerikaanse oorlogsschepen en een Iraakse mijnenlegger in de buurt van de laadstations.

Als gevolg van de olielekkage is voor de oostelijke kust van Koeweit en Saoedi-Arabie een olievlek van inmiddels meer dan 50 kilometer bij 16 kilometer ontstaan. Een Noors anti-vervuilingsschip is inmiddels uit zijn thuishaven in Dubai vertrokken naar de getroffen zone voor de Saoedische kust, waar het onder geallieerde bescherming aan het werk gaat. De Verenigde Staten hebben deskundigen afgevaardigd en Groot-Brittannie heeft materieel gestuurd om de ontziltingsinstallaties en de elektriciteitscentrales in het gebied, die door de olie worden bedreigd, te beschermen. Een Saoedische woordvoerder zei gisteren wat dit betreft dat de olievlek mogelijk 'de grootste ooit' wordt en misschien de Golf zal verwoesten, maar dat er geen gevaar bestaat voor de drinkwater- en stroomvoorziening van Saoedi-Arabie.

Ook Iran, dat een lange kustlijn aan de Golf heeft, heeft gespecialiseerde internationale organisaties om spoedhulp gevraagd om de olievervuiling “onder controle te brengen en te verminderen”. (Reuter, AFP, AP, UPI)