Op de blaren

Wij van de Anti Aannemers Brigade hebben er tabak van.

Ik ben F. B. uit A.

Ik wilde mijn badkamer verbouwen: toilet erin en de geiser vervangen door een boiler. Want ik woon hoog in de binnenstad en de gemeente kan niet genoeg waterdruk leveren om een lekkere dikke waterstraal uit de douche te krijgen. Vandaar die boiler.

Aannemer erbij. Geen probleem. Alleen moesten er ook nieuwe elektriciteitsleidingen komen. Dus de tegels eruit, en dan konden beter meteen de afvoerbuizen ook vervangen worden.

Een week lang stormde om zeven uur 's ochtends een man met een zware timmerkist door mijn slaapkamer, op weg naar de badkamer. Daar ramde hij als een sjamaan tegels van de wand, sleuven in de vloer, en gaten door de muur. Een vreselijke herrie waaraan ik een denderende hoofdpijn en stroef kijkende buren over hield.

Als de hele buurt wakker was, hield het kabaal op. De man nuttigde koffie en brood, en voor de rest van de dag hoorde je hem nauwelijks meer.

De pijpen voor de nieuwe leidingen moesten weliswaar door muren heen worden aangelegd, maar niet op de plaatsen waar ze er tijdens het transport doorheen gingen; ik kon meteen alle wanden van mijn huis opnieuw laten stuccen.

En de brokstukken van de afgevoerde tegels lieten in mijn karpet een mozaiek achter waarop een architect als Gaudi jaloers zou zijn geweest.

Drie weken lag de bouw daarna stil, omdat volgens de aannemer de bestelde toiletpot niet werd geleverd. Sphinx stuurde de hele produktie naar Saoedi-Arabie.

Waarom hij de douche niet aansloot, weet ik niet, maar al die tijd moest ik me wassen bij de keukenkraan.

Pas toen de pot was geleverd, begon hij aan het tegelwerk. Het waren de verkeerde tegels. Ze werden er zonder morren weer uitgehaald en toegevoegd aan het Gaudi-mozaiek. Opnieuw begon het wachten.

De tweede zending tegels was goed en de klus werd afgemaakt.

Ik genoot van de vette douchestraal uit de boiler, en zag te laat hoe het water als een traag stromende rivier van onder de douchebak naar mijn slaapkamer kabbelde. Vloerbedekking naar de knoppen.

En toen ik geschrokken controleerde of het nieuwe toilet misschien ook lekte, stortte er een kolkende, gloeiendhete watermassa in de pot. Met een druk op de spoelknop spoelde de boiler leeg in het toilet.

De hele ellende begon van voren af aan. De badkamervloer moest er opnieuw uit, de ravage was groot. Na weken lag er een nieuwe vloer in, en was de douche waterdicht.

“Alles mooi voormekaar, meneer.” Voorzichtig drukte ik op de knop van het Arabisch toilet. Sissend en stomend stortte een kolkende watermassa zich in de pot. Gloeiendheet. Mijn bril besloeg van de stoom.

Ik eis genoegdoening. Ik eis gevarengeld. Ik treed toe tot de AAB.

Sluit u bij ons aan.

Wie A zegt moet B zeggen.