NatNed en NMB Postbank: miljard voor slagen fusie

AMSTERDAM, 28 jan. Nationale-Nederlanden en NMB- Postbank zijn bereid de aandeelhouders Nationale-Nederlanden een miljard gulden in contanten te betalen om de fusie te laten doorgaan.

De naam van de combinatie wordt Internationale-Nederlanden Groep. Dit blijkt uit het vandaag verschenen fusiebericht.

De aandeelhouders Nationale-Nederlanden kunnen per aandeel 6, 50 gulden in contanten (of naar keuze 0, 15 aandeel Internationale Nederlanden) meer krijgen dan in de oorspronkelijk aangekondigde ruilverhouding.

Overigens daalt door die uitkering wel de waarde van de aandelen Internationale-Nederlanden in verhouding tot de oorspronkelijke prijs. Aandeelhouders Nationale-Nederlanden gaan er netto dus minder dan 6, 50 gulden op vooruit. Deze uitkering aan aandeelhouders Nationale-Nederlanden gaat ten koste van aandeelhouders NMB-Postbank, van wie de Staat der Nederlanden met 23 procent de grootste is.

Volgens bestuurslid drs A. A. Soetekouw van NMB-Postbank heeft zijn bank deze concessie moeten doen, omdat bij een ongewijzigde ruilverhouding de kans groot was dat de fusie niet zou doorgaan. NMB- Postbank-voorzitter W. E. Scherpenhuijsen Rom wijst erop dat de aandeelhouders NMB-Postbank er door de fusie toch op vooruitgaan.

Verzekeraar Aegon, houder van zeker vijf procent in Nationale-Nederlanden, noemt de verhoging onvoldoende, zal zijn aandelen niet aanmelden en beraadt zich op nader te nemen stappen.

De oppositie rond de beleggingsgroep Robeco, goed voor ongeveer twintig procent in NN, beraadt ook zich over zijn opstelling.

Aangenomen mag worden dat de Staat der Nederlanden zijn aandelen NMB- Postbank zal omruilen voor een belang van iets meer dan vijf procent in de combinatie Internationale Nederlanden Groep. Thesaurier-generaal drs.ing. C. Maas zal immers lid van de raad van commissarissen van de combinatie worden. Oud-minister Ruding, net commissaris bij Nationale-Nederlanden, wordt dat niet bij Internationale-Nederlanden.

Pag. 15: Meer bescherming dan toegestaan-'Dit is het bod'