Mijnenjagers vertrokken uit Den Helder

ROTTERDAM, 28 jan. - Ter hoogte van Zeebrugge verzamelen zich vandaag zes marineschepen uit verschillende NAVO-landen, waaronder de Nederlandse mijnenjagers Alkmaar en Zierikzee, om gezamenlijk koers te zetten naar de Middellandse Zee.

De twee Nederlandse schepen vertrokken zaterdag uit Den Helder.

De schepen - behalve uit Nederland ook afkomstig uit Duitsland, Belgie, Noorwegen en Engeland - vormen samen het zogeheten Standing Naval Force Channel eskader. Omdat veel NAVO-schepen uit de Middellandse Zee nu in het Midden-Oosten verblijven, moet het eskader de opengevallen plaatsen opvullen. De schepen zullen opereren tussen de Straat van Gibraltar en de 'laars' van Italie, aldus een woordvoerder van de marine. Hij acht het uitgesloten dat de schepen zullen worden ingezet in de Golf.

De marineleiding heeft zich bezorgd getoond dat bemanningsleden van de drie Nederlandse marineschepen in de Golf, in brieven en telefoongesprekken gevoelige informatie over scheepsbewegingen naar buiten brengen. De marine heeft daarom een beroep op de bemanning van de schepen gedaan terughoudend te zijn in mededelingen over actuele of toekomstige bestemmingen van de eigen of andere schepen. “Het is ook in het belang van de mensen zelf”, aldus de marine. Het blijft overigens bij een oproep, brieven of gesprekken zullen niet worden gecensureerd.