Iraakse vliegtuigen wijken uit naar Iran

TEHERAN- WASHINGTON, 28 jan. - Op vliegvelden in Iran zijn de afgelopen dagen ten minste zeven Iraakse gevechtsvliegtuigen en een aantal passagiersvliegtuigen gearriveerd.

Iran heeft de Verenigde Staten laten weten dat de toestellen daar zullen blijven tot de oorlog in het Golfgebied voorbij is. Het is niet duidelijk of de piloten zijn gedeserteerd of om een andere reden naar Iran zijn uitgeweken.

Irak heeft onmiddellijk de teruggave van zijn vliegtuigen en piloten geeist. Volgens een militaire woordvoerder was via officiele kanalen met Teheran contact opgenomen teneinde hun terugkeer te bewerkstelligen. Maar de Nationale Veiligheidsraad van Iran, die kort na de aankomst van de vliegtuigen onder voorzitterschap van president Rafsanjani bijeenkwam, maakte duidelijk dat daarvan geen sprake zou zijn. “In het licht van Irans neutraliteit in de oorlog, waarschuwt de Raad de oorlogvoerende partijen dat als een vliegtuig van een van beide partijen een noodlanding op Iraans gebied maakt, het tot het einde van de oorlog onder beslag ligt”, aldus een bekendmaking. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker meldde later dat Iran ook een dergelijke boodschap aan Washington had doen toekomen. De twee landen hebben geen diplomatieke relaties, en de onderlinge contacten verlopen gewoonlijk via Zwitserland.

De Iraanse Veiligheidsraad besloot verder voedselhulp en medicijnen naar de Iraakse bevolking te sturen.

De Iraanse parlementsvoorzitter Mehdi Karrubi zei gisteren dat het ging om zeven gevechtsbommenwerpers, waarvan er een bij de landing was verongelukt, en enkele passagiersvliegtuigen. Maar het Pentagon berichtte dat de afgelopen paar dagen zeker 24 vliegtuigen in Iran waren aangekomen. Britse functionarissen spraken vanochtend van ongeveer 50 toestellen. “Het aantal verandert voortdurend”, aldus een zegsman. (Reuter, AP, AFP)