India en Pakistan 'sparen' kerninstallaties

ISLAMABAD, 28 jan. - India en Pakistan hebben formeel afgesproken in het geval van een gewapend conflict elkaars kerninstallaties niet aan te vallen; een verdrag met die strekking is gisteren van kracht geworden met de uitwisseling van de ratificatiedocumenten.

Beide landen hebben elkaar overigens nog geen details verstrekt over de ligging van de nucleaire installaties die ze in het geval van een oorlog beschermd willen zien.

De twee rivalen op het Indische subcontinent kwamen in principe in december 1988 bij verdrag overeen elkaars kerninstallaties te sparen. De ratificatie van dat akkoord werd echter aanzienlijk vertraagd door de spanningen rond de omstreden Himalaya-staat Jammu en Kashmir. Vorige maand werd tijdens topoverleg van de ministeries van buitenlandse zaken van beide landen het besluit genomen het akkoord toch van kracht te laten worden.

Volgens een Pakistaanse woordvoerder hebben beide landen nu een jaar de tijd om een lijst op te stellen met kerninstallaties die niet mogen worden aangevallen. India heeft laten weten daar onverwijld toe in staat te zijn, maar bij Pakistan “aarzelingen” te bespeuren.

In beide landen bestaat wantrouwen ten aanzien van de nucleaire mogelijkheden van het andere land. Zowel India als Pakistan heeft steeds tegengesproken aan een kernwapen te werken of kernwapens te bezitten. Het Amerikaanse Congres maakte in oktober vorig jaar een eind aan alle militaire en economische hulp aan Pakistan, nadat president Bush zich niet in staat had getoond te garanderen dat dit land geen kernwapens bezit.

India bracht het al in 1974 tot een kernproef, maar in New Delhi is altijd tegengesproken dat het daarbij om een kernbom zou zijn gegaan. (Reuter)